"Det har skadat hela min familj"

Lasse Berghagen stämmer Se och Hör

1 av 2 | Foto: CALLE TÖRNSTRÖM
RASAR MOT RUBRIK Lasse Berghagen stämmer kändistidningen Se och Hör för en rubrik på tidningens löpsedel och förstasida. Den kan tolkas som att Berghagen ska skiljas från sin fru. "De stjäl mina ord och förvränger dem", säger Lasse Berghagen.
NYHETER

Lasse Berghagen stämmer tidningen Se och Hör.

"Jag vill skiljas" lyder rubriken på senaste numrets framsida - ett citat ryckt ur sin mening och som skadat Lasse Berghagen och hela hans familj.

- Det är ren lögn och vi vill säga att det räcker nu, säger han.

I går fick Lasse Berghagen och hans familj ett chockbesked. Se och Hör hade precis kommit ut över hela landet. Förstasidan och löpsedeln pryddes av orden "Jag vill skiljas" och en stor bild på Berghagen med fru fanns på omslaget. Först i texten förklarades vad artikeln egentligen handlade om - Lasses uppbrott från Allsång på Skansen.

"Ringa och trösta"

- Vi blev otroligt bestörta. Både min hustru Eva och jag, ja, hela familjen, när vi fick reda på detta, säger Lasse Berghagen.

- Alla köper ju inte tidningen, de ser bara framsidan där det står att jag tänker skilja mig.

Lasse fick reda på vad som hänt när vänner och bekanta i går hörde av sig för att fråga om Se och Hörs löpsedlar var sanna.

- Vi har fått ringa runt hela dagen för att trösta familjemedlemmar och vänner och för att förklara att det är ren lögn. Att vi inte tänker skiljas efter våra 27 år tillsammans, säger han.

"De stjäl mina ord"

Intervjun i tidningen är hämtad från TV 4:s Nyhetsmorgon, där Lasse Berghagen medverkade för några veckor sedan. Berghagen berättar där om årets sommar på Skansen som ser ut att bli hans sista. I intervjun jämförde han uppbrottet från det omåttligt populära tv-programmet med en skilsmässa.

"Att säga nej till Skansen känns ungefär som om jag skulle komma hem till min hustru och säga att jag vill skiljas. Älskar inte du mig? Jo, det är klart", sa Berghagen i programmet och förklarar samtidigt sin stora kärlek till programmet.

"Nu räcker det"

- De stjäl mina ord och förvränger dem. Till slut vågar man knappt säga någonting. Allt jag säger kan misstolkas och användas i andra sammanhang, säger Lasse Berghagen.

Nu tänker Lasse Berghagen och hans hustru Eva göra en anmälan mot Se och Hör och även stämma tidningen på en summa pengar. Om paret vinner målet tänker de skänka pengarna till Unicef.

- I det här fallet kommer vi att agera. För att säga i klartext att nu räcker det. Det här har skadat hela familjen, säger Lasse Berghagen.

"Ett övertramp"

Se och Hörs chefredaktör och ansvariga utgivare Tua Lundström förstår att löpsedeln och förstasidan kan misstolkas:

- Jag gjorde ett övertramp, det är den mänskliga faktorn och det är alltid olyckligt när det blir fel. Avsikten har inte varit att skada familjen Berghagen.

- Jag är den första att beklaga att det blivit fel och vill gärna få kontakt med familjen och berätta om hur jag tänkte och resonerade då tidningen gjordes, säger hon.

Linda Hjertén

ARTIKELN HANDLAR OM