Sjukskrivna får skulden

- Vi hade haft miljarder om sjuktalen varit lägre

NYHETER

Statsminister Göran Persson skyller Kommunals strejk på de sjukskrivna.

Utan dem hade det funnits pengar i kassan för förbättringar av den offentliga sektorn.

Det var vid symposiet "Ett mänskligare arbetsliv" som Göran Persson enligt nyhetsbyrån TT sa följande:

- I dag då Kommunal går ut i strejk kan jag säga att vi om vi hade lyckats hålla sjuktalen nere och om arbetslivet fungerat väl, ja då hade vi haft tiotals miljarder kronor för att förbättra den offentliga sektorn.

En dödssynd

I korthet betyder det att statsministern anser att de galopperande sjukskrivningarna indirekt är orsaken till Kommunals strejk. Annars hade det nämligen funnits pengar till förbättringar.

Det är sannolikt en korrekt slutsats. Om man bara håller sig till kassaboken.

Håller man sig däremot till den politiska regelboken brukar det anses vara en dödssynd att ställa två svaga grupper mot varandra. Men det är precis vad Göran Persson gjorde i går. Han ställde de sjuka mot de lågt betalda. Vilken är den högre tanken bakom det?

I höstas, när Kommunal sa upp det gällande treårsavtalet, var statsministern däremot mycket förstående för förbundets krav. Han meddelade att han inte bara delade deras uppfattning. Utan att han dessutom drivit frågan. Han efterlyste dessutom ett "brett stöd" för Kommunals ambitioner att rätta till den skeva lönesättningen för de vårdanställda.

Inga mer pengar

Nu är det alltså annat ljud i skällan. Göran Persson avvisar helt tanken på att skjuta till mer pengar till kommuner och landsting för att betala högre löneökningar.

Det är fullt förståeligt. Om regeringen öppnar plånboken under en konflikt blir konsekvenserna ödesdigra. Alla skulle räkna med att det hände igen. Kaos på arbetsmarknaden skulle knacka på dörren snabbare än kvickt.

Men det visste Göran Persson redan i höstas. Det fanns inga pengar då heller. Ändå ställde han sig bakom de lågavlönade kommunalarna. Var det mot bättre vetande?

Om en vecka är det första maj, arbetarrörelsens stora högtidsdag. För säkerhets skull har man från centralt håll gått ut med ett påbud om att använda endast en paroll, "Alla folks frihet - hela världens fred".

Kort sagt inget traditionellt tjat om rättvisa och solidaritet. På något sätt verkar det passande.

Lena Mellin