För tidigt att räkna ut Arafat

Palestinske ledare godkände rivalens regering – i sista stund

NYHETER

PLO-ledaren Yassir Arafat är på väg ut men inte så snabbt som Israel och USA hoppats.

I sista stund gav Arafat efter för världens påtryckningar och godkände rivalen Mahmoud Abbas regering.

Nu kan fredsprocessen få en nystart.

Foto: REUTERS
GAV MED SIG Arafat vägrade in i det sista att godkänna Mahmoud Abbas (till vänster) nya regering. I sista stund gav han med sig och öppnade för en nystart av fredsprocessen.

De senaste dagarnas personstrid har inte främst handlat om det palestinska folkets bästa utan om vem som ska ha makten.

73-årige veteranen Arafat är vald till palestiniernas president. In i det sista vägrade han hårdnackat att godkänna den nya regeringen trots att han visste att det är en förutsättning för att handbromsen i fredsprocessen ska lossas.

"Vägkartan" kallas fredsplanen av USA, EU, Ryssland och FN som står bakom den. I stora drag innebär planen att Israel avvecklar bosättningar i de palestinska områdena och att alla nya bosättningar stoppas i utbyte mot palestinska krafttag mot terrorism.

Inom tre år ska palestinierna ha en självständig stat i stället för det begränsade självstyre som de hittills haft och som de senaste åren i praktiken plockats sönder bit för bit av Israel.

För Yassir Arafat handlar det om mycket mer. Hans egen maktställning.

Arafat vet att Israel och USA vill bli av med honom. Föga förvånande sätter han sig på tvären så gott det går även om det går ut över hans eget folk.

Nu har Arafat fått garantier för sin egen säkerhet och löfte om att konsulteras vid alla större beslut.

I en skur av ömsom hotande, ömsom vädjande telefonsamtal från olika världsledare hade PLO-ledaren till slut inget att vinna på att stoppa Abbas.

Om Arafat inte gått med på en kompromiss före midnatt hade fredsprocessen på nytt lamslagits och PLO-ledaren hade fått skulden.

Nu finns det åtminstone en chans till framsteg.

Den här gången ligger det i USA:s intresse att se till att Israels Ariel Sharon inte blockerar fredsförsöken.

Palestinafrågan ligger kvar som den viktigaste olösta konflikten i Mellanöstern. Försvinner den från dagordningen blir det lättare för president Bush att "bygga om" arabvärlden efter amerikanska önskemål.

Åter i blickpunkten

Chanserna att forma ett demokratiskt Irak ökar om Palestinafrågan inte fortsätter att blåsa under USA-hatet i regionen.

Under Irakkriget förpassades konflikten till uppmärksamhetens väntrum. Nu kommer varje steg åter att granskas under lupp.

Arafat sitter kvar som president men hans makt över framför allt den viktiga säkerhetsapparaten blir rejält kringskuren. Därmed hoppas USA på krafttag från Abbas sida mot terroristorganisationer som Hamas och Islamiska jihad.

Uträkningen är att Arafat ska spela en mer symbolisk roll och inte vara direkt inblandad i fredsprocessen.

Själv har Arafat inte gett upp hoppet att fortsätta vara nyckelperson. Än är det för tidigt att räkna ut honom.

Wolfgang Hansson