Sjukhus i Kina avspärrat på grund av sars

WHO begär mer fakta om epidemin

Foto: reuters
Försedda med munskydd patrullerar poliser utanför universitetssjukhuset i Peking. Ingen släpps in eller ut.
NYHETER

PEKING

Ett av de stora sjukhusen i Peking spärrades av på torsdagen.

De kinesiska myndigheterna försöker stoppa spridningen av den dödliga lungsjukdomen sars genom att sätta smittade områden i karantän.

I Kanada är upprördheten stor över att Världshälsoorganisationen fört upp Toronto på listan över olämpliga resmål.

WHO har också avrått från resor till Hongkong och Peking. Även Guangdong- och Shanxi-provinserna i Kina bör undvikas enligt Världshälsoorganisationen. Några timmar efter det att Peking förts upp på listan spärrades Folkets sjukhus i Peking av. Polis posterades runt 1 200-bäddarssjukhuset för att ingen skulle kunna ta sig in eller ut.

Folkets sjukhus hör inte till dem som har specialiserat sig på sars-patienter. Men det finns minst 60 bekräftade eller misstänkta fall bland de 2 300 anställda.

WHO begärde på torsdagen mer information om sars-epidemin i Peking.

Stödpaket

Samtidigt varslades Hongkong om att sämre ekonomiska tider förestår. Epidemins möjliga effekter har fått Fitch Ratings att skriva ned regionens framtidsutsikter från stabila till negativa.

Hongkongs regeringschef Tung Chee-hwa har dock utlovat ett stödpaket på motsvarande 12,4 miljarder kronor för att mildra de ekonomiska följderna av sars-utbrottet.

Under dagen rapporterades enligt AFP ytterligare fyra dödsfall och 30 nya fall i Hongkongregionen. I Peking avled likaledes fyra och 89 nya fall rapporterades.

Ilska i Toronto

Kanada har haft 330 fall och 16 dödsfall enligt Reuters. Flertalet kanadensiska sars-döda har rapporterats i Toronto, som har stor kinesisk befolkning. Men WHO:s rekommendation väckte ilska:

- Varifrån kom den här delegationen? Vilka träffade de? Vem har talat med dem? ville borgmästare Mel Lastman veta.

- Det ska jag säga er, att det är tryggt att bo i Toronto, det är tryggt att komma till Toronto, försäkrade Lastman som sade sig aldrig ha blivit så arg i hela sitt liv som när han fick höra om WHO:s varning.

Hälften i Kina

Kanada är det enda landet utanför Asien som haft dödsfall i sars. 110 av 262 rapporterade dödsfall har inträffat i Fastlandskina, liksom över hälften av hittills 4 600 konstaterade fall.

Statistiken har skjutit i höjden sedan Peking i helgen utlovade sanningsenlig rapportering: från 44 insjuknade och fyra döda i lördags till 39 döda och 774 bekräftade fall i huvudstaden på torsdagen.

Den nya lungsjukdomen upptäcktes i södra Kina i november och har kunnat sprida sig okontrollerat i månader. Först för sju veckor sedan gick larmet.

Farhågorna för allvarliga ekonomiska återverkningar tilltar, men Världsbanken anser att de östasiatiska ekonomierna bör kunna klara sars-effekterna, även om det kan bli besvärligt på kort sikt.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM