Bröder tvingades bo i en tvättstuga

Föräldrarna skyllde på trångboddhet

NYHETER

Bröderna tvingades bo i en tvättstuga utan säng.

Föräldrarna skyllde på trångboddhet – samtidigt som ett rum i bostaden användes som förvaringsrum för pappans serietidningar och frimärken.

Nu har de tre pojkarna fått ett nytt hem.

De tre pojkarna bor i ett samhälle i Mellansverige och är nu i förskoleåldern. Föräldrarna beskriver dem som utagerande och uppger att de har andra behov än de övriga syskonen.

Till skillnad från de andra barnen i familjen ska bröderna inte ha fått fritt röra sig i bostaden. De har i två års tid bott i tvättstugan där de sovit på en sängbotten och två madrasser utan lakan.

Vittnen har berättat för länsrätten att de hört hur de övriga syskonen i familjen kallar de tre bröderna för ”aporna”.

Tvingades äta gröt

Brödernas frukost har bestått av stora portioner gröt – utan vare sig sylt eller mjölk. Detta samtidigt som de övriga barnen i familjen uppges ha serverats smörgåsar och choklad.

Frukosten har varit förenad med tvång: de tre bröderna har inte fått lämna bordet utan att äta upp och har därför blivit sittande vid bordet ända fram till lunch.

En stödperson som de senaste åren tillbringat 20 timmar i veckan tillsammans med familjen uppger att mamman duschat bröderna i kallt vatten som bestraffning.

Pojkarna har inte fått gå i förskolan – något som föräldrarna motiverar med att de är rädda att de tre pojkarna ska mobbas.

Omplacerade i nytt hem

Länsrätten slår fast att föräldrarna brustit i omsorgen och att det därigenom finns risk att brödernas utveckling och hälsa skadas.

Domen meddelades av länsrätten på tisdagen.

– Föräldrarna är bestörta. De motsätter sig inte alls stöd, men vill inte att det ska ske under tvång. De har förklarat för mig att de vill överklaga domen, säger föräldrarnas juridiska ombud till aftonbladet.se.

De tre bröderna omplacerades redan tidigare i år och har nu börjat i förskolan.

Fredrik Rundkvist