Sars stoppar adoptionsresor

Blivande föräldrar avråds resa till Kina

NYHETER

Om en månad skulle 39 barnhemsbarn i Kina fått möta sina svenska föräldrar.

I Sverige har alla de väntande föräldrarna fått bild och namn på sina barn, men två av tre adoptionsorganisationer stoppar resorna till Kina på grund av sars.

Bara Barnens Vänner låter de blivande föräldrarna själva fatta beslut om att åka eller inte åka.

Den kinesiska statliga resebyrån, China Travel Service, ställer in alla gruppresor till de västra kinesiska provinserna.

Det är den resebyrå flera adoptionsorganisationer använder.

Sedan tidigare avråder WHO från att resa till Hongkong och till provinsen Guangdong där sars först uppträdde. WHO och de kinesiska myndigheterna avråder nu även från ”onödiga” resor till Beijing och provinsen Shanxi.

Det betyder katastrof för alla familjer som på pappret redan fått det efterlängtade barnet.

Skulle komma i maj

Efter en lång och ofta påfrestande process har de fått en bild på sitt barn, de har fått veta namnet på barnet.

De har förberett sig, de har väntat och längtat. Nu i slutet av maj skulle flera grupper blivande adoptionsföräldrar resa till

Kina för att äntligen få ta sitt barn i famnen.

Lungsjukdomen sars sätter stopp för de allra flesta resorna.

- 15 familjer från oss skulle rest till Kina slutet av maj. Men vi har ställt in resorna och gör nya preliminärbokningar till i juni, säger Heléne Mohlin på FFIA, Familjeföreningen för internationella adoptioner.

Även Adoptionscentrum ställer in en gruppresa som skulle gått i slutet av maj. De har sju familjer som varit beredda att möta sina barn i slutet av maj.

Rädda för smittan

- Vi har fått besked från Kina att adoptionsresorna måste skjutas upp. De 7 familjer som är i tur att få besked om att snart få resa till sina barn måste vänta obestämd tid. De är mycket oroliga nu,säger Annika Grünewald på Adoptionscentrum.

- Dels är de rädda för att åka och själva bli smittade, dels är de förstås oroliga för sina barn.

- Det är ingen som vet när de kan åka. Det kan inte bli förrän Kina får kontroll över sjukdomen.

Barnens Vänner som också förmedlar adoptioner från Kina har inte sagt stopp för sina resor till Kina. De har 17 familjer som skulle åka nu i slutet av maj.

- Vår kontakt i Kina säger att man avråder från onödiga resor till några provinser , säger Thomas Lindqvist, ordförande för Barnens Vänner.

- Vår inställning är att en adoptionsresa inte är onödig. Och de barn vi har nu som ska adopteras finns inte i de provinserna.

Följer sjukdomens utveckling

Barnens Vänner uppmanar ”sina” föräldrar att hålla kontakt med sina respektive läkare och att noga följa utvecklingen av sars. De hjälper också de blivande föräldrarna att hitta information om sjukdomens utbredning.

- Vi följer naturligtvis det här väldigt noga men vi tycker att familjerna själva måste besluta om de ska resa. Om vi talar om för dem hur de ska göra blir det bara fel.

- Kanslichefen Carin Nordsvahn på Barnens Vänner har varit i kontakt med de föräldrar som nu ska hämta sina barn.

- Jättemånga är förstås oroliga. Men de flesta säger att de åker bara de finns en möjlighet. Det enda som kan få dem att stanna hemma är om Kina helt stänger landet.

Simone Söderhjelm