Hyllades som en hjälte – nu avslöjas bluffen med helikoptern

Bonden Ali Abid Minqash: ”Jag sköt inte ned någon Apache”

NYHETER

Bonden Ali Abid Minqash blev den irakiska regimens hjälte.

Han hyllades av Saddam Hussein som ”bonden som sköt ned en Apachehelikopter”.

– Jag sköt inte ned en Apache eller något annat, säger han nu.

Bilderna på helikoptern, Ali Abid Minqash – och hans gamla gevär spreds snabbt världen över. Han blev regimens hjälte och mitt under kriget framträdde Saddam Hussein i tv och sa:

– Ni kommer säkert ihåg den ridderliga irakiska bonden som sköt ned en amerikansk US Apache med ett gammalt vapen.

Diktatorn manade sitt land att följa bondens exempel och kämpa ned fienden. Men nu uppger brittiska BBC att bluffen avslöjats.

Den kuwaitiska tidningen Al-Rai Al-Am sökte upp Ali Abid Minqash – och fick höra en helt annan historia än den som spreds via den irakiska statstelevisionen.

– Allt som hände var att jag gick ut på fältet, som jag gör varje morgon, och att jag förvånades när jag hittade några kroppar på marken, säger han till tidningen.

Han berättar att han först hade svårt att tro vad han såg och gnuggade sig i ögonen.

– När jag insåg att det var sant blev jag rädd och sprang till närmaste regeringsbyggnad för att berätta att det låg ett plan på mitt fält, säger Ali Abid Minqash.

Det blev början på en föreställning som skulle göra Ali Abid Minqash till en stjärna innan dagen var över. Säkerhetsmän och Baathpartimedlemmar stormade till fältet, undersökte och tog dit tv.

– De bad mig att säga det ni hört på tv – att jag sköt ned planet med ett gammalt vapen, en Brno, säger Ali Abid Minqash till Al-Rai Al-Am.

Sedan gick det fort. Han fick en utmärkelse av det lokala bondeförbundet, blev känd som ”bonden som skördar både Apacher och ris” och omnämndes av Saddam Hussein. Nu ser han det hela som en rolig händelse – och står ut med vännernas skämt om bedriften.

Ett populärt skämt:

”USA beslutade att dra sig tillbaka från Persiska viken när de hörde att Minqash ska dit och fiska.”

Läs också:

Mattias Lundell