16 döda i gerillaattack mot militärposteringar

Flera poliser togs som gisslan

NYHETER

Minst 16 civilpersoner dödades och flera poliser och pendlare togs som gisslan när muslimska separatister i södra Filippinerna angrep flera bussar och militär- och polisposteringar i onsdags kväll och på torsdagen.

Militären uppgav att fyra människor dödades när Milf-gerillan sent i onsdags överföll deras privatbuss i samhället Carmen.

Vid torsdagens attack gick omkring 500 Milf-medlemmar till anfall mot en polispostering och en buss i Kulambugan i södra Filippinerna. Minst tolv civilpersoner och tre gerillamän dödades. Dussintals människor, däribland flera poliser, togs också som gisslan av rebellerna.

Många skottskadades i anfallet

I en radiointervju sade en av rebellgruppens ledare, Abdulrahman Macapaar alias ''Befälhavare Bravo'', att de hade attackerat bussen när den vägrade att stanna vid deras vägspärr. Han sade att ett stort antal människor i bussen skottskadats när hans män gick till anfall.

Macapaar manade militären att inte angripa rebellerna eftersom gisslan då skulle kunna skadas.

Carmen och Kulambugan ligger på den sydfilippinska ön Mindanao, där rebeller har slagits sedan 1978 för att få upprätta en självständig islamisk stat. Milf, Moro Islamic Liberation Front, anses ha omkring 12 500 medlemmar.

TT