Ali försvarar Sverige med sin kalasjnikov

”Jag skjuter i luften när plundrarna kommer”

NYHETER

BAGDAD

Nästan varje natt de senaste veckorna har plundrare försökt ta sig in på Sveriges ambassad i Bagdad.

Hittills har de stoppats av Ibrahim Ali Suza.

Foto: pressens bild
Ibrahim Ali Suza har arbetat vid den svenska ambassaden i Bagdad i 34 år. Nu stoppar han plundrarnas nattliga besök - med sina sju kalasjnikov.

Ambassaden har varit stängd sedan Irak invaderade Kuwait 1990. Men byggnaden har hela tiden skötts om och vaktats av den 66-årige irakiske kurden Ibrahim Ali Suza, som arbetat vid ambassaden i 34 år.

- Jag har sju kalasjnikov, en i varje hörn av huset, berättar han för TT:s utsände.

Ali visar madrassen på golvet där han brukar sova bredvid en automatkarbin. Ovanför hänger en anslagstavla med bilder på svenska vinterlandskap och på kungen och Silvia.

Plundrare om natten

1999 fick Ali order från Stockholm att gå ner på halvtid. Men enligt honom själv är arbetet en dygnet runt-sysselsättning. Förutom att han målar, snickrar och städar håller han vakt. Och i stort sett varje natt kommer det plundrare, ofta beväpnade.

- Jag skjuter i luften när de kommer, berättar Ali.

I stort sett alla kontorsbyggnader i Bagdad har plundrats i den anarki som råder efter Saddam Hussein-regimens fall. Det gäller även sjukhus och ambassader, men än så länge inte den svenska.

Bristen på fungerande telefoner gör att Ali inte kan kommunicera med sin svenska arbetsgivare. När han för knappt två veckor sedan fick hjälp med att kontakta UD i Stockholm bad Ali att få anställa en medhjälpare så att han skulle kunna få lite sömn. Svaret blev nej. Ändå jobbar Ali kvar.

- Jag har vigt mitt liv åt den här ambassaden, säger han när han visar mig runt bland furu- och björkmöblerade rum med affischer på Volvo- och Saab-bilar.

UD vill helst att Ali lämnar ambassaden.

För riskabelt

- Vi måste ta ansvar för hans väl och ve i första hand, och har därför sedan en tid uppmanat honom att lämna ambassaden och sätta sig själv i säkerhet. Vi tycker att det verkar alldeles för riskabelt, säger Nina Ersman, chef för UD:s presstjänst.

Hon säger att säkerhetsläget gör att Sverige inte kan skicka personal till ambassaden ännu, men att så ska ske så fort det blir möjligt. Då kommer också Alis anställningsvillkor att ses över.

- Vi är oerhört tacksamma för hans insatser, och det kommer han säkerligen att få bevis för när vi får lite mer ordnade förhållanden, säger Ersman.

När Ali inte fick det stöd han ville ha från Sverige gjorde han sig till vän med amerikanska marinkårssoldater. Mot alla regler gav de Ali ammunition och några granater. De satte också upp en skylt på engelska och arabiska på ambassadens entré om att den vaktas av militären, vilket inte är sant.

I dagarna har marinkåren ersatts av amerikanska armén i Bagdad, så Ali hoppas av säkerhetsskäl kunna knyta nya vänskapsband.

Och så hoppas han att svenska regeringen någon gång ger honom en resa till Sverige, som han aldrig besökt.

- Jag vill så gärna se den svenska snön.

Läs också:

Ola Westerberg/TT