Nordkorea: Vi har kärnvapen

Hotar enligt regeringskällor i USA att testa dem inom kort

NYHETER

Nordkorea erkänner att man har kärnvapen – och hotar att testa dem inom kort.

Det uppger amerikanska regeringskällor till tv-bolaget CNN.

Samtalen i Peking – mellan företrädare för USA, Kina och Nordkorea – verkade haverera när de på torsdagen avbröts en dag i förväg. Källor nära den amerikanska regeringen förnekar i kväll detta, men medger samtidigt att det hettat till under samtalen.

– De sa det vi hela tiden vetat, att det har dessa vapen. Det chockar oss inte, säger en källa till nyhetsbyrå AFP.

”Har utmanat USA öppet”

Andra källor säger dock till CNN att den nordkoreanske företrädaren – general Li Gun – öppet utmanat USA. Han ska ha sagt rakt ut att Nordkorea har kärnvapen och frågat den amerikanske representanten James Kelly:

– Vad ska ni göra åt saken?

Källor uppger också för CNN att Nordkorea hotat att provspränga kärnvapen. Detta tillbakavisas dock av AFP:s källa.

– De använde aldrig ordet tester, säger källan.

Under samtalen mellan USA, Kina och Nordkorea verkar tonen snarast ha skärpts och den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån hävdade tidigt på torsdagen att ”situationen på den koreanska halvön är så spänd att ett krig kan bryta ut när som helst på grund av USA:s ageranden.”

Powell: Hotelser biter inte på USA

Den amerikanske utrikesministern Colin Powell svarade att hotelser inte biter på USA:

– Nordkorea ska inte lämna dessa möten med minsta intryck av att de kan påverka oss att göra eftergifter vi inte skulle ha gjort annars.

Flera källor har gjort gällande att Nordkorea bara skulle vara beredda att avveckla sitt kärnvapenprogram om USA skriver på ett löfte om att inte attackera landet. Enligt CNN:s källor ska Li Gun dock ha sagt att det inte går att avveckla ett kärnvapen.

Mattias Lundell