Pilot åtalas för sin flickväns död

Helikoptern landade på otillåten plats – tippade i vattnet

NYHETER

Piloten landade utan tillstånd på ångbåtsbryggan på Fjäderholmarna.

Helikoptern tippade i vattnet - och hans flickvän följde med ned i djupet.

Nu ställs pojkvännen till svars för hennes död.

helikoptern sjönk När piloten och fem passagerare lämnat helikoptern började den kränga och föll i vattnet. Pilotens flickvän lyckades inte ta sig ut och dog i olyckan.

Den 35-årige piloten skulle i september 2001 flyga åtta passagerare från golfbanan vid Järvafältet i Stockholm till krogen på Fjäderholmarna där gruppen skulle fira ett avslutat projekt.

Helikopterturen och middagen var tänkt som en slags belöning för hårt arbete under några sommarveckor.

Dog vid kraschen

Men helikoptern kraschade och en person omkom.

Enligt vice chefsåklagare Krister Petersson var det pilotens fel. Därför åtalas han för vållande till flickvännens död.

Mannen informerade inte sina passagerare om rådande säkerhetsbestämmelser och landade utan tillstånd på ett alldeles för litet landningsställe.

Men det mest ödesdigra felet var att han lämnade helikoptern med motorn i gång utan att förvissa sig om att den var säkert parkerad. Enligt Statens haverikommission orsakade det dödsolyckan.

För när piloten och fem av de åtta passagerarna lämnat helikoptern började den kränga och gled sedan över kanten på ångbåtsbryggan så att stjärtrotorn tippade i vattenytan.

Sjönk i vattnet

Visserligen hann piloten sätta sig vid styrspaken igen, men det var för sent. Efter ett litet luftsprång kraschade helikoptern i vattnet och sjönk med nosen nedåt. Piloten och tre passagerare lyckades ta sig ut på egen hand. Men hans flickvän blev kvar och drunknade.

I förhör har 35-åringen sagt att han fått ett muntligt tillstånd att landa, samtidigt som han medger att landningsplatsen inte var godkänd för privatflyg.

På måndag ställs han inför rätta i Södra Roslags tingsrätt.

Camilla Norström