Kaos hotar KS dialysavdelning

12 av 24 sköterskor säger upp sig

NYHETER

De ska vara 24 stycken.

Nu är de bara 11.

Karolinska sjukhusets dialyssköterskor orkar

inte längre.

- Situationen är kaotisk. Patienternas säkerhet blir lidande, säger sjuksköterska Urban Sjögren.

Foto: MATS STRAND
MENAR ALLVAR I påsk sade 12 sköterskor upp sig från Karolinska sjukhusets dialysavdelning. - Det är för att få arbetsgivarna att fatta att vi menar allvar, säger Urban Sjögren, dialyssköterska och facklig representant för Vårdförbundet.

Tolv hot om uppsägning på grund av arbetssituationen - bara sedan påskhelgen. Fyra långtidssjukskrivna för utbrändhet. Tio ordinarie sköterskor saknas. Personalen på dialysavdelningen har fått nog.

I dag har de ett krismöte med sjukhusledningen. Tolv av dialyssköterskorna sa upp sig i protest under påskhelgen.

Odräglig arbetsmiljö

- Det är för att få arbetsgivarna att fatta att vi menar allvar. Vår arbetsmiljö är odräglig och vi är rädda för att det ska inträffa olyckor, säger Urban Sjögren, dialyssköterska och facklig representant för Vårdförbundet.

För att kunna ge de 22 patienterna den livsuppehållande vård de behöver har Karolinska sjukhuset hyrt in sköterskor från bemanningsföretag. Men de är för få.

- Vi som är kvar har arbetat dubbelt så mycket sedan årsskiftet. Man sover inte bra på natten. Det är hemskt.

Beskedet om att de på grund av personalbristen inte får de fyra veckors sommarsemester som de har laglig rätt till blev droppen.

Det var likadant i fjol.

Sjukhusledningen tar åt sig av kritiken.

- De som vill ha fyra veckors semester ska få det. Vi kommer under den kommande veckan att lägga fram åtgärder för att lätta på situationen, säger personaldirektör Eva Dannert.

"Det är oacceptabelt"

På Huddinge sjukhus fattas omkring tio dialyssköterskor, lika många på Södersjukhuset. För att klara situationen skärs det ner på dialystider - trots att antalet patienter har fördubblats de senaste tio åren.

Hotet mot patienternas säkerhet har fått Njursjukas riksförbund att reagera.

- Det här är oacceptabelt, det handlar om liv och död. Sjukhusledningen skulle ha löst det här för länge sedan, säger ordförande Håkan Hedman.

Fatima Johansson