Var femte patient smittas av farlig bakterie

Motståndskraftiga bakterier sprids på sjukhusen

NYHETER

Var femte patient smittas av farliga och motståndskraftiga bakterier.

Det framgår av en ny studie av infektionsläget på svenska sjukhus.

Det är betydligt värre än man tidigare trott.

De senaste tio åren har problemet med motståndskraftiga bakterier – alltså bakterier som inte vanliga antibiotika biter på – blivit ett allt större problem inom den svenska sjukvården.

Infektionsläkaren Erik Torell på Akademiska sjukhuset i Uppsala har studerat förekomsten av resistenta enterokockbakterier på 27 svenska sjukhus. Resultaten presenteras i en avhandling som lades fram tidigare i veckan.

Enterokocker är en tarmbakterie som hos nyopererade patienter eller personer med nedsatt immunförsvar kan leda till blodförgiftning eller hjärtklaffsinflammation, skriver Svenska Dagbladet.

Orsak: dålig hygien

Och studien visar att det är ett betydligt större problem är man tidigare trott. Var femte patient var smittad av enterokocker, visar studien.

- Situationen kan snabbt förvärras , säger Erik Torell till SvD.

Det är framförallt patienter som blir inlagda på sjukhusen som riskerar smittas av de resistenta bakterierna.

Och nu fruktar smittskyddsexperter att enterokockerna utvecklar motståndskraft mot den enda antibiotika som ännu biter på dem - vancomycin.

– I så fall är vi mycket illa ute, säger Otto Cars, professor på Smittskyddsinstitutet, till SvD.

Den främsta orsaken till att smittan sprids antas vara bristande hygien, främst bristande handhygien. Men även överbeläggning och trängsel på sjukhusen antas ha en viss betydelse.

Fredrik Rundkvist