Kapardramat på autobahn över

Beväpnad 17-åring tog passagerarna som gisslan

Foto: AP
Den kapade bussen omringades av polisens specialstyrkor på autobahn i närheten av Hildesheim, Tyskland. Bussen kapades av en beväpnad man i Bremen tidigare på fredagen.
NYHETER

Beväpnad slog den 17-årige kaparen i morse till mot en buss.

Med 19 människor – flera av dem barn – ombord pågick dramat i femton mil och sex och en halv timme.

Sedan stormade en tysk insatsstyrka bussen.

Linjebussen kapades vid 9.40 på fredagsmorgonen. Förföljd av polis körde den söderut på autobahn A7 i riktning mot Hannover, vidare mot Kassel.

Sjuk man fick gå av

Först efter femton mil, strax efter klockan 12.00, stoppades bussen. Kaparen tillät en sjuk man att kliva av vid Hildesheim, drygt tre mil söder om Hannover, och därefter kom den aldrig igång.

I stället inledde polisen förhandlingar med kaparen genom den öppna bussdörren. Förhandlarna lyckades få ynglingen att släppa flera ur gisslan och polisen la stor vikt vid att få barnen ur kaparens våld.

Ställde flera krav

En polistalesman säger till Spiegel att förhandlingarna gick sakta framåt. Kaparen ställde flera krav: Han ville tala med Bremens borgmästare Henning Scherf, ställde någon typ av politiska krav och bad om en ny förare.

Polisen förberedde sig på det värsta. Bussen ringades in, med civila bilar, av en av polisens insatsstyrkor. Och tungt beväpnad polis rörde sig i närheten.

Polisen lyckades vid flera tillfällen få kaparen att släppa gisslan. Men det var oroligt på platsen och kaparen avfyrade ett skott genom bussens mittgång. Ingen skadades dock.

Timmar senare, vid halvfemtiden, fick dramat en oblodig upplösning. Polisens specialstyrka stormade bussen och kaparen gav omedelbart upp.

Krävde att al-Qaidamän skulle släppas

Den 17-årige busskaparen krävde enligt TT under dramat att fyra medlemmar i terrornätverket al-Qaida skulle släppas, uppgav representanter för åklagarämbetet vid en presskonferens på kvällen.

I kravet ingick Ramzi bin al-Shibh, en jemenit som greps i Pakistan i höstas och som ska ha ingått i den terrorcell i Hamburg som planerade 11 september-dåden i USA.

Polisen tillade dock att busskaparen troligen inte har haft några förbindelser med Usama bin Ladins nätverk.

Mattias Lundell, Fredrik Rundkvist