Amerikanska soldater tvingar nakna irakier till gatlopp

NYHETER

Amerikanska soldater i Irak straffar irakiska misstänkta plundrare på ett nytt, primitivt sätt.

De tvingar dem att springa gatlopp helt nakna med orden ”Ali Baba – tjuv” skrivet med tuschpenna på bröstet.

- Nu har jag bara lust att kasta en handgranat på soldaterna, säger en av de förödmjukade männen till norska Dagbladet.

Tidigt på morgonen ser Dagbladets reporter fyra nakna unga män gå i Zawraparken i Bagdad.

Framför och bakom dem går amerikanska soldater. Gruppen går in i en byggnad men strax efter jagar soldaterna iväg de nakna männen ut på gatan igen. Soldaterna skriker ”Ali Baba, Ali Baba” efter männen som springer så fort de kan för att ta skydd.

En av dem, 20-årige Zian Djumma hittar ett par slitna grå kortbyxor i ett övergivet hus. När han fått på sig dem går han med på att tala med Dagbladets reporter:

- De amerikanska soldaterna bad oss ta av alla kläderna. Jag trodde de skulle förhöra oss. Men de brände upp våra kläder fast det är en stor skam för oss att gå nakna på gatan, säger han.

”Tjuv” skrivet på bröstet

På hans nakna bröst står det skrivet med tuschpenna och på arabiska: ”Ali Baba. Tjuv”. Han säger att amerikanerna skrivit det.

- Det var hemskt. Nu har jag bara lust att gå hem och hitta en handgranat och kasta den på soldaterna. Inte bara på dom som gjorde det här mot oss utan mot alla. Jag hatar amerikanerna för att de gjorde så här, säger 20-åringen.

Han förnekar att han och de andra männen varit ute på plundringståg.

Ansvarig för den synnerligen förödmjukande straffexpeditionen var löjtnant Eric Canaday.

Idéen från irakierna

- Vi har pratat med irakiska medborgare och någon av dem gav oss idén, säger Canaday.

- Så vi tog deras kläder och brände upp dem och skrev ”tjuv” på bröstet på dem innan vi körde ut dem. Det var rätt lyckat, säger Canaday.

Inte alla amerikanska befäl delar den åsikten. Några hundra meter bort finns amerikanernas tredje infanteridivision. Där finns fänrik Daniel Cummings.

- Vi är strängt förbjudna att behandla fångar omänskligt eller att förödmjuka dem på något som helst vis. Jag är förskräckt över att höra detta. Jag kan säga att jag aldrig skulle låta min trupp göra något liknande, säger han.

Simone Söderhjelm