Han ville hellre bli poet

Tareq Aziz var den främmande fågeln i Saddams regim

1 av 2 | Foto: EPA AFPI
obrottsligt lojal Tareq Aziz var, trots att han var kristen och inte tillhörde Saddam Husseins mäktiga Tikrit-klan, obrottsligt lojal mot saddam och regimens förtryck mot befolkningen. Han försvarade bland annat med eftertryck Iraks invasion av Kuwait 1990. Här studerar Aziz och Saddam Hussein en modell till minnet av bomboffer under Kuwaitkriget.
NYHETER

Tareq Aziz var den främmande fågeln i Iraks terrorregim - kristen och utan band till Saddam Husseins mäktiga Tikrit-klan.

I en intervju strax före kriget svarade han på frågan vad han ångrar mest i livet:

Att jag någonsin blev politiker.

I stället önskade vice premiärminister Tareq Aziz att han blivit poet, berättade han för Stina Lundberg under en tv-intervju i Bagdad i slutet av november förra året.

Då hade vapeninspektörerna med Hans Blix i spetsen precis anlänt till Iraks huvudstad och kriget var bara några månader borta.

För Tareq Aziz var intervjun ett tillfälle att blicka tillbaka på livet i Saddam Husseins tjänst.

Enligt Stina Lundberg, som tillbringade flera timmar i hans sällskap, verkade han redan då ha gett upp och inväntade döden.

Med sin perfekta engelska och ett utseende som för tankarna till Groucho Marx - cigarr, mustasch, glasögon - fick Tareq Aziz agera som Iraks ansikte gentemot västvärlden.

Läste litteraturhistoria

Han föddes 1936 som Michael Yuhanna i en fattig kristen familj i staden Mosul i norra Irak.

Efter att ha studerat engelsk litteraturhistoria på Bagdads universitet inledde då 22-årige Yuhanna en karriär som journalist.

Han bytte namn till Tareq Aziz - "ärofylld historia" - för att blidka den muslimska majoriteten i Irak och fick jobb på flera tidningar i Bagdad.

Som chefredaktör för baathpartiets tidning al-Thawra träffade han sin blivande chef Saddam Hussein för första gången.

Tareq Aziz steg snabbt i graderna efter att baathpartiet övertog makten i landet 1968 och utnämndes till vice utrikesminister 1979.

Främsta uppgiften var att förklara och försvara Iraks politik för världen.

Det var i den rollen han tackade ja till att möta Stina Lundberg i vintras.

- Det är nog den mest fascinerande intervju jag gjort. Han gav ett bildat och mänskligt intryck och det var svårt att förstå hur han kunde stå bakom Saddams förtryck och galenskaper, säger hon.

Strax efter utnämningen till vice premiärminister överlevde han ett mordförsök, som enligt Irak var beställt av regimen i Iran.

I diplomatrollen lyckades han både få amerikanskt stöd för kriget mot Iran - och bilda starka ekonomiska band med Sovjet.

Försvarade invasionen

Men det var efter det att Irak invaderade Kuwait 1990 som Tareq Aziz blev ett känt ansikte över världen.

Han framträdde i många intervjuer och försvarade invasionen med att Kuwaits ökade oljeproduktion minskade Iraks exportvinster.

Strax före Kuwaitkriget vägrade han ta emot ett brev från George Bush till Saddam Hussein under ett möte med USA:s utrikesminister James Baker - och konflikten var ett faktum.

Enligt dem som träffat Tareq Aziz ger han ett lugnt, artikulerat och avspänt intryck.

Möjligtvis är det hans starka nerver och politiska skicklighet som gjort att han överlevt i Saddam Husseins nyckfulla diktatur under alla år. Eller så beror hans långa karriär på att han egentligen var helt utan maktbas - och därför var ofarlig.

Obrottslig lojalitet

Men hans bildade yttre döljer en obrottslig lojalitet för Saddam Hussein och regimens förtryck mot befolkningen.

- Han förnekade attacken mot kurderna, övergrepp mot oliktänkande och viftade till och med bort förintelsen i intervjun, säger Stina Lundberg.

Nu är han gripen av de amerikanska styrkorna, som nummer 43 och spader åtta, över de mest efterspanade krigsförbrytarna i Irak.

Läs också:

Johan Edgar