Bush i natt: Saddam kan vara död

NYHETER

NEW YORK

President Bush sa i natt att det finns vissa bevis som tyder på att Saddam Hussein kan vara död.

- Allt eftersom kunskapen blir större, har jag allt mer fått uppfattningen att Saddam var där, sa Bush i en intervju med tv-kanalen NBC.

Foto: AP
Bush uttalade sig i en intervju för tv-bolaget NBC.

Han syftade på den byggnad i Bagdad som bombades av de allierade i krigets inledning.

Han tillade att säkerhetsstyrkorna i Bagdad har "en känsla av att vi har fått tag i Saddam".

- Människor kommer att undra om Saddam är död eller inte. Det finns vissa bevis som visar. . . som tyder på att han är död. Vi skulle aldrig göra ett sådant tillkännagivande förrän vi var mer säkra, men den person som pekade ut byggnaden som bombades tror att Saddam åtminstone blev allvarligt skadad.

Ny myndighet

Bush har ännu inte deklarerat att kriget i Irak är över trots att USA försöker sätta ihop en ny styrande myndighet i landet och trots shiamuslimernas krav på att de allierades styrkor ska dra sig tillbaka.

I intervjun sa Bush att de amerikanska styrkorna lägger grunden för demokratin och att de kommer att lämna landet så fort de `"slutfört sitt uppdrag"".

Tillfrågad om detta kan ta så lång tid som två år svarade han;

- Det kan det. . . eller mindre.

INC, den nya irakiska kongressen bestående av före detta exil-irakier och oppositionella stödda av Pentagon, säger att Saddam Hussein höll ett möte med lojalister på en bondgård norr om Bagdad för sex dagar sedan.

- Vi fick reda på det 15 timmar senare och meddelade den amerikanska militären, men det var för sent att agera, säger INC-ledaren Ahmed Chalabi till Washington Post.

Inga amerikaner

INC säger att Saddam Husseins och ett antal prominenta medlemmar av baathpartiet dragit sig tillbaka till ett område mellan städerna Ramadi och Baqubah, där det knappt finns någon synlig amerikansk närvaro.

- Det är deras sista starka fäste, säger Zaab Sethna, rådgivare till Chalabi, från INC:s nyöppnade kontor i lokaler som tidigare hyste Bagdads jaktklubb.

- De försöker omgruppera sig och ombilda sig som en hemlig organisation som planerar attacker mot den allmäna ordningen.

Läs också:

Fredrik Virtanen