Utnyttjade småbarnsmor sexuellt – frikändes

Bara två nämndemän ville fälla de fyra unga männen för grovt sexuellt utnyttjande

NYHETER

Fyra unga män frikändes på fredagen från misstankarna om att tillsammans ha begått grova sexövergrepp mot en 32-årig kvinna i Tumba.

Kvinnans målsägarbiträde är mycket upprörd över domen.

Knäckfrågan i domstolen har varit om kvinnan befann sig i ett hjälplöst tillstånd på grund av att hon var alkoholpåverkad och om männen i så fall utnyttjat detta.

''Det är svårt att tro att hon skulle ha gått med på det som hände i lägenheten om hon varit vid sina sinnens fulla bruk'', skriver Huddinge tingsrätt i domen.

Men för den skull och mot bakgrund av den övriga utredningen är steget mycket långt till att anse det styrkt att hon var hjälplös, resonerar rätten.

Följde med frivilligt

Den konstaterar att kvinnan frivilligt följde med männen i bil till lägenheten. En av dem hade dansat med henne tidigare på en restaurang. Hon skulle ha uppträtt sexigt. Enligt henne själv uppfattas hon som flirtig. Hon var glad och fnittrig när hon lämnade restaurangen.

''Även om det kan vara svårt att förstå hur någon frivilligt vill vara med om sådana aktiviteter som kvinnan var i lägenheten, kan detta beteende - från männens synpunkt - inte anses vara så onaturligt att det är bevisat att de skulle ha utnyttjat hennes tillstånd'', skriver rätten.

Domen är inte enig. Två nämndemän vill fälla männen för grovt sexuellt utnyttjande. De hävdar att kvinnan var hjälplös, vilket männen var medvetna om och utnyttjade.

Upprörande

Advokat Nils Uggla, målsägarbiträde åt den utsatta kvinnan, är mycket upprörd över domen.

- Det är upprörande. Varje normalt funtad person förstår ju att hon inte kan ha varit med på det frivilligt, säger han.

När TT pratar med honom har han ännu inte talat med sin klient, men Nils Uggla säger att om åklagaren inte överklagar domen kommer han att rekommendera sin klient att överklaga.

Orsaken till att männen åtalades för grovt sexuellt utnyttjande och inte våldtäkt är att kvinnan själv berusade sig. Därför har tingsrätten inriktat sig på att avgöra om kvinnan befann sig i ett hjälplöst tillstånd.

Men Christian Diesen, professor i processrätt vid Stockholms universitet, tycker domen visar att lagen om sexualbrott måste ändras.

- Det här är ännu ett fall som visar på den felaktiga distinktionen som vi levt med så länge, säger han.

Enligt honom borde det bara finnas två lägen i det här fallet. Antingen var så kvinnan berusad att hon inte begrep vad som hände, då är det sexuellt utnyttjande. Eller förstod hon vad som hände och var inte med på det, då är det våldtäkt.

Tre av männen, som även åtalats för andra brott, dömdes till fängelse i mellan två månader och femton dagar och fem månader. Straffet för två av männen anses redan avtjänat med tanke på den tid de suttit anhållna och häktade.

TT