”Saddams spionchef försökte mörda Bush”

Farouk Hijazi han avslöja kontakter med Usama bin Ladin – anklagas också för mordförsök på förre presidenten Bush

NYHETER

I går gav Saddam Husseins toppman Tariq Aziz upp till USA.

I dag tog man hem nästa trumf – spionchefen Farouk Hijazi.

Han kan avslöja om Irak haft kontakter med Usama bin Ladin – och anklagas för att ha försökt mörda förre presidenten Bush.

Den amerikanska militärens kortlek över den irakiska regimens 55 toppar har väckt stor uppmärksamhet. Och de senaste dagarna har en rad av de irakiska höjdarna gripits eller givit upp.

Sent i natt avslöjades att Saddam Husseins vice premiärminister Tareq Aziz givit upp. Nu har regimens förre spionchef Farouk Hijazi också givit upp.

Inte i kortleken

Farouk Hijazi finns inte med i militärens kortlek, men USA är mycket nöjda med att ha fått honom i förvar. Man hoppas nu – enligt källor som talat med nyhetsbyrån AP – att han ska kunna ge information om var Saddam Hussein finns och om förbjudna vapenprogram.

Men Farouk Hijazi kan bli viktigare än så.

Komplott mot Bush i Kuwait 1993

Källor som bekräftar gripandet för CNN säger att han hamnade i USA:s förvar sent i går kväll. Tv-bolaget uppger att Hijazi misstänks för att ha legat bakom en komplott med syfte att döda den förre amerikanske presidenten George Bush i Kuwait 1993. Och hans son – nuvarande president Bush – har tidigare anklagat Irak för komplotten.

Farouk Hijazi arbetade senast som ambassadör i Tunisien, men var tidigare ett av toppnamnen inom Mukhabarat – Saddam Husseins underrättelsetjänst. Enligt CNN:s källor var Hijazi 1993 tredjeman i organisationen.

”Reste för att träffa bin Ladin”

Amerikanska källor har tidigare anklagat honom för att – under tiden som ambassadör i Turkiet – ha rest till Afghanistan och för att träffa Usama bin Ladin.

Detta möte ses av USA som ett bevis för kopplingarna mellan Irak och al-Qaida. Uppgifterna har dock tidigare förnekats av den irakiska regimen.

Den förre CIA-chefen James Woolsey jublar dock över fredagens besked:

– Det är en storfångst och vi vet att den här mannen har haft en hel del kontakter med al-Qaida. Så det här skulle vara en intressant utveckling – den största fångsten så här långt, säger han till CNN.

Farouk Hijazi sitter nu i förhör.

Läs också:

Mattias Lundell