Kommunal utökar strejken kraftigt

Ytterligare 46000 medlemmar i 60 kommuner varslas

NYHETER

Kommunal varslade på fredagen om att ta ut ytterligare 46 000 medlemmar i ett 60-tal kommuner och flera landsting i strejk.

- Vi vill komma till förhandlingar så fort som möjligt. Det är därför vi lägger detta kraftiga varsel, säger Kommunals avtalsombudsman Håkan Pettersson.

För 60 kommuner utlöses det nya varslet den 12 maj och gäller med några undantag fram till den 25 maj. I Lidingö gäller varslet den 8 maj till och med 15 maj.

Varslet gäller samtliga Kommunals medlemmar i de 61 kommunerna samt inom barnomsorgen i Stockholms stad och Uppsala kommun plus ett antal arbetsplatser i Jämtlands läns landsting, Västra Götalandsregionen och Region Skåne.

Undantag görs som vid tidigare varsel för bland annat personal som arbetar med omsorg om barn med särskilda behov samt för personal inom särskilda omsorger om intellektuellt funktionshindrade, äldre- och handikappomsorgerna, psykiatrin och kommunens hälso- och sjukvård.

Otillräckligt

Vid ett möte i Uppsala på fredagen sade Kommunals avtalsombudsman Håkan Pettersson att syftet med de lagda varslen är få igång förhandlingarna igen.

- De hittills lagda varslen och de åtgärder som trätt i kraft har inte varit tillräckliga för att vi ska komma tillbaka till reala förhandlingar.

Pettersson säger att ha tror Kommunal har starkt stöd för sina krav bland exempelvis föräldrar som har barn på dagis.

- Många känner för våra medlemmar och tycker att våra medlemmars arbete behöver värderas upp.

TT: Hur länge kan ni hålla på?

- Vi kan hålla på tills vi uppnår det resultat vi vill ha. Våra strejkkassor är tillräckligt stora för att vi ska uppnå resultat.

I ett pressmeddelande säger Kommunals ordförande Ylva Thörn att förbundet, trots den pågående strejken, inte kommit närmare en uppgörelse.

Inga motåtgärder

''Men en satsning på välfärd och jämställdhet måste ha en läng re horisont än till nästa bokslut eller kvartalsavstämning i kommunbudgeten.''

Markus Gustafsson, direktör vid Svenska kommunförbundet, säger att fredagens varsel gör en allvarlig konflikt ännu allvarligare.

Några planer på motåtgärder har dock inte arbetsgivarsidan, enligt Gustafsson.

- Vi har ingen anledning att ytterligare försämra den kommunala servicen och vill inte att våra kommuner ska ut i en konflikt. De ska göra det jobb de gör, som är värdefullt.

Också statsminister Göran Persson följer skeendet.

- Jag är orolig över hela konfliktens utveckling, den riskerar att bli stor och långvarig, sade Persson på fredagen.

''Totalstopp''

Örnsköldsviks kommun omfattas av det nya storvarslet.

- Det blir totalstopp, i princip. Den här personalen är ju kommunens blodomlopp, säger Torsten Jonsson, personalchef vid barn- och utbildningsförvaltningen.

Jonsson berättar att cirka 400 av totalt omkring 2 000 fast anställda är medlemmar i Kommunal. De tar bland annat hand om 1 900 barn i barnomsorgen.

- Vi måste väl se vad vi kan göra för att få verksamheten att fungera. Vi får titta på schemaomläggningar och omflyttningar av personal, säger Jonsson.

Fack och arbetsgivare har inte tagit någon ny kontakt med Medlingsinstitutet.

- Vi är överens med parterna om att vi följer vad som händer i medierna och sedan tar de kontakt med oss när de vill, säger medlaren Rune Larsson till TT.

Kommunerna där alla Kommunals medlemmar varslas

Läs också:

TT