Biljana Plavsic vill till svenskt fängelse

Republika Srpska president dömd till 11 år vid krigsförbrytar- domstolen i Haag

NYHETER

Krigsförbrytaren Biljana Plavsic, 72, vill avtjäna sitt straff i Sverige och kan anlända hit inom kort.

Det uppger på fredagen den serbiska radio-och tv-stationen i Bosnien.

Men det svenska justitiedepartementet har ännu inte fått någon begäran från tribunalen i Haag.

Foto: AP
Biljana Plavsic, 72, var president i den bosnienserbiska utbrytarrepubliken Republika Srpska. Här vid krigsförbrytarrättegången i Haag, där hon dömdes till 11 års fängelse.

Biljana Plavsic var tidigare president i den bosnienserbiska utbrytarrepubliken Republika Srpska. Hon var också en av grundarna till det serbiska nationalistpartiet SDS, som organiserade etnisk rensning av muslimer och kroater under kriget i Bosnien 1992-1995, och inställde sig frivilligt vid krigsförbrytardomstolen i Haag.

Hennes erkännande gav henne ett lägre straff, men hon blev också den högst rankade politikern att dömas av tribunalen.

”Anländer till Sverige under dagen”

Sedan en tid tillbaka figurerat uppgifter i lokala medier om att Biljana Plavsic själv vill avtjäna straffet i svenskt fängelse – och att domstolen i Haag är beredd att godkänna detta. Och i dag uppger den statliga serbiska radio- och tv-stationen Republica Srpska i Bosnien att advokater i Haag kommer att bekräfta detta när Biljana Plavsic anländer till Sverige "under dagen".

På det svenska Justitiedepartementet – som skulle ta hand om en förfrågan från Haag – ställer man sig dock frågande till uppgifterna.

– Ett överförande till Sverige ska beslutas av regeringen. Det görs efter en framställan och någon sådan har inte kommit, säger kanslirådet Per Hedvall till aftonbladet.se.

”Sverige har avtal med domstolen”

På Justitiedepartementet har man dock nåtts av en del av medieuppgifterna om Biljana Plavsic. Man gör dock inget innan en officiell förfrågan kommit från domstolen i Haag.

– Sverige har ett avtal med domstolen att vi kan ta över fångar. Det är någon man prövar i varje enskilt fall, säger departementsrådet Cecilia Bergman.

Uppgifterna om att Biljana Plavsic kan komma till Sverige inom kort – kanske redan på fredagen – är förmedlad till radio- och tv-stationen av nyhetsbyrån Srna. I en artikel i den serbiska tidningen Vecernje Novost, "Kvällsnyheterna", fick Plavsic välja mellan åtta länder där hon kunde avtjäna sitt straff.

Hon skulle då ha valt Sverige.

Mattias Lundell, Simone Söderhjelm