19-åriga Malin hittad död

Försvunnen i nära ett år - hittades av pensionärspar vid sjö i Dalarna

1 av 2 | Foto: GUNNE RAMBERG/LUDVIKA TIDNING
POLISEN MISSTÄNKER MORD Den 7 juni i fjol försvann Malin Eriksson-Dahl i byn Gonäs i Ludvika. Hon var då i sällskap med en 45-årig man, som berättat för polisen att hon hoppade ur bilen och försvann in i skogen. I onsdags hittades hennes kvarlevor av ett pensionärspar vid sjön Väsman. Området är mycket svårtillgängligt.
NYHETER

LUDVIKA

Malin Eriksson-Dahl, 19, som varit försvunnen sedan den 7 juni i fjol har hittats död.

Hennes kvarlevor hittades i onsdags av ett pensionerat par vid sjön Väsman väster om Ludvika. I går kunde identiteten fastslås.

Polisens teori är att hon blivit mördad.

- Vi har hela tiden misstänkt att ett brott ligger bakom hennes försvinnande, säger Stefan Wihlborg, kriminalinspektör vid Borlängepolisen.

Vattenståndet i Väsman är i dag extremt lågt. Malin Eriksson-Dahl hittades vid stranden bland stenar som normalt ligger under vatten. Det är inte klarlagt om hon legat på platsen länge eller om hennes kropp flutit omkring i sjön.

Såg skelettdelar

Det pensionerade paret var ute för att titta till den roddbåt de har liggande i sjön. Mannen såg då skelettdelar och när han konstaterat att det var resterna efter en människa larmade han polisen.

- Vi kan inte säga något om hur hon har dött. Det får obduktionen visa. Den blir klar i början av nästa vecka, säger Stefan Wihlborg.

Kroppen var illa sargad men om det beror på att den legat ute i naturen länge vill inte Stefan Wihlborg gå in på. Det har förekommit uppgifter om att det bara var hennes kranium som hittades.

- Jag har också hört detta men det är fel, säger han.

Malin Eriksson-Dahl sågs senast under natten mot den 7 juni förra året. Det var i byn Gonäs i Ludvika. Hon åkte då i en bil, som var stulen, tillsammans med en man i 45-årsåldern.

Mannen är hörd av polisen och han har sagt att de två åkte tillsammans längs en skogsväg. Där stannade de tillfälligt och när de skulle åka vidare startade inte bilen.

Enligt mannen gick då Malin Eriksson-Dahl rakt ut i skogen och sedan dess har ingen sett henne.

Svårtillgängligt område

Platsen där hon hittades är svårtillgänglig. Den ligger mellan 600 och 700 meter från skogsvägen där de stannat. Sjön syns inte från den platsen.

För att komma ner till sjön måste man passera genom ett skogskifte, över ett kalhygge och sedan genom något hundratal meter skog igen. Skogen går ända ner till sjön.

- Jag vill inte säga något om den kommande utredningen, vilka personer vi är intresserade av att förhöra och så vidare, säger Stefan Wihlborg.

Katarina Wiberg, Malins mamma, säger:

- Jag är naturligtvis väldigt ledsen och sorgsen men jag har nog innerst inne ställt in mig på att det här beskedet skulle komma.

- Nu vet jag i alla fall.

Andreas Harne, Per-Iwar Sohlström