De friades från gruppvåldtäkt

Sex män utnyttjade 35-årig kvinna i flera timmar

1 av 3 | Foto: MAGNUS SANDBERG
rätten inte enig Gänget friades från att ha utnyttjat den 35-åriga kvinnan. Men rätten var inte enig - två av de tre nämndemännen ville fälla de sex anklagade.
NYHETER

Kvinnan dansade, skrattade och tackade ja till att få skjuts hem.

Därför är det inte konstigt att sex män utnyttjade henne sexuellt.

Så resonerar tingsrätten och friar samtliga män från gruppövergreppen i Tumba - mot två nämndemäns vilja.

Innan männen överlämnade sig till polisen höll de ett rådslag. De talade sig samman om vad de skulle säga och vilka personer som de skulle namnge.

I förhören och i rättegången överensstämde deras berättelser.

De medgav att de varit i tvåbarnsmammans lägenhet och haft sex med henne tillsammans och var för sig i flera timmar. Men de tvingade sig inte på den 35-åriga kvinnan. Hon bad om allt och hon var inte hjälplös, enligt männen.

Huddinge tingsrätt tror dem och friar dem från misstankarna om grovt sexuellt utnyttjande.

Två ville fälla

Men domstolen var inte enig. Två av tre nämndemän ville hellre fälla männen eftersom de finner kvinnan mycket trovärdig. De bedömer att hon varit försatt i ett hjälplöst tillstånd och att männen förstått och utnyttjat det.

Men eftersom lagmannen, som har utslagsröst vid 2-2, ville fria blev domen så.

Kvinnan har berättat att hon kände sig förvirrad, nästan förlamad natten då männen kom och gick i hennes lägenhet. Analyser har visat att hon varit kraftigt berusad med omkring två promille alkohol i blodet och spår av cannabis. Även om tingsrätten har svårt att tro att kvinnan skulle ha gått med på det som hände i lägenheten om hon "varit vid sina sinnens fulla bruk" är det inte tillräckligt styrkt att hon inte varit det.

Eftersom männen kände henne sedan tidigare, en av dem dansat med henne tidigare under kvällen, hon uppfattas som flirtig och dessutom följde med frivilligt i bilen, är männens beteende i lägenheten ur deras synvinkel inte så onaturligt, menar rätten.

Kan överklagas

Kammaråklagare Kristian Agneklev förstår inte hur domstolen kan resonera så.

- Det känns ålderdomligt och något som hör till en förgången tid, säger han.

Mycket talat för att domen kommer att överklagas. Både åklagare och poliser som utrett fallet är besvikna över utfallet och hoppas att hovrätten gör en annan bedömning.

Tre av de fyra männen döms till fängelse mellan två och fem månader för bland annat narkotikabrott, misshandel, snatteri och ofredande. Två av dem döms för sexuellt ofredande för att ha blottat sig på en bensinmack i Tumba.

Camilla Norström

ARTIKELN HANDLAR OM