Nja till EMU-knappen...

Symbolen som båda sidor kan bära

1 av 2 | Foto: PETER KJELLERÅS
nej-profil med ja-sidans knapp Margit Gennser, ordförande i Medborgare mot EMU, använder gärna ja-sidans knapp för sina egna argument.
NYHETER

Här står nej-profilen Margit Gennser med ja-sidans knapp.

- Jag tycker att det är jättebra, säger mannen bakom knappen, Ernst Billgren.

Den 14 september går svenska folket till val om EMU.

I Aftonbladet i går sågade varumärkesexperten Joakim Skjöldenbrand konstnären Ernst Billgrens knappsymbol med texten "500 procent?".

- Det blir en missuppfattning av ämnet, löd domen.

Symbolen har tagits fram av Billgren för ja-nätverket Sverige i Europa.

"Vårt argument"

Nu tar nej-sidan på sig knappen.

- Det är ju vårt argument. Och jag vill tacka Sverige i Europa för att de påminner om hur det gick förra gången Sverige knöt sin valuta mot de europeiska. Det slutade med en massiv kostnadskris och 500-procentig ränta, säger Margit Gennser, före detta moderat riksdagsledamot och ordförande i Medborgare mot EMU.

Mattias Rådström på Sverige i Europa säger:

- På grund av att vår valuta var svag utsattes den för spekulation och tvingades bli stabil. Jag tror att Billgren tänker att med en svag krona har vi lite att sätta emot. Men Billgren har haft fullständigt fria händer, detta är hans sätt att argumentera.

Nu planerar Medborgare mot EMU att använda knappen. I går eftermiddag ringde de Sverige i Europa för att beställa vad de hade i lager.

- Ja, jag tänkte jag kunde ha den i Båstad på måndag när jag ska ha debattera EMU med folkpartisten Olle Schmidt, säger Margit Gennser.

Inga problem

Ernst Billgren ser inga problem med att knappen används av båda parter.

- Det är ju jättebra, att det går att starta en dialog och väcka debatt om räntan. Det är det här som är det fina med kampanjen. Det är lite Rosenbadsandan, man behöver inte ha olika åsikter fast man är motståndare.

Vilken är tanken bakom knappen?

- Hellre handla med euro än 500 procent i ränta.

I dag är det 142 dagar kvar till folkomröstningen om EMU.

Claes Petersson