Sparkad postchef får bonus

NYHETER

Postens tidigare vd Lennart Grabe kommer att få en bonus trots att han sparkades efter personalprotester och storförluster.

Bonusen grundas på tre faktorer: nöjda kunder, ekonomiskt resultat och personalens betyg, skriver Dagens Industri.

- Enligt avtalet ska det utgå bonus för fjolåret men nivån på ersättningen är inte fastställd ännu, säger styrelseordföranden Claes Ånstrand, som också är statens ägarrepresentant, till tidningen.

Kraftig intern kritik

Den interna kritiken mot Lennart Grabe var stor efter förra årets stora omgörning av Posten och bland allmänheten sjönk förtroendet för Posten vilket visar sig i det egna ''nöjd kund''-indexet. Samtidigt gjorde Posten förra året en förlust efter skatt på 778 miljoner kronor.

I november ansåg styrelsen att Grabe inte längre var rätt person att leda Posten. När han gick var det med 24 månaders uppsägningslön och en kapitalförsäkring på 7,8 miljoner kronor. Sammanlagt fick Grabe 17,5 miljoner i avgångsvederlag och pensionsförmåner.

Ånstrand säger till Dagens Industri att ingångna avtal måste hållas, men att han personligen sett till att Grabes efterträdare Erik Olsson inte fått något bonusavtal.

TT