Ammunitionsdepå i Bagdad exploderade

Raketer flög i väg mot bostadshus – flera döda

Foto: reuters
Amerikanska soldater hjälper en ung man som skadades vid explosionen. Ögonvittnen uppger att flera människor omkom då vapendepån exploderade.
NYHETER

BAGDAD

Många civila irakier befaras ha dödats när en vapendepå på lördagsmorgonen flög i luften i Bagdads utkanter.

Invånare i området skyllde på USA, medan amerikanerna sade att depån anfallits av okända gärningsmän.

Händelsen inleddes med en serie explosioner som fick raketer att flyga i väg och explodera i flera bostadshus i stadsdelen al-Zafaraniyya, ett bostads- och industriområde i södra Bagdad.

Invånare anklagade de amerikanska ockupationsstyrkorna för att ha fraktat beslagtagna irakiska vapen till depån; de ska där under flera dagar ha förstört vapnen genom sprängningar, men detta förnekades av USA.

Ännu på eftermiddagen var området kaotiskt och omfattningen av skador både på hus och på människor oklar.

Osäkert antal

En irakisk sjukvårdare sade att 40 människoliv krävts i det dödliga fyrverkeriet, medan amerikanska talesmän bara ville sträcka sig till att minst sex människor dödats.

Ilskna al-Zafaraniyyabor drog in till Bagdads centrum för att demonstrera mot USA.

- Nej, nej till Amerika, ja, ja till islam! ropade hundratals demonstranter, som också bar på plakat med texter som ''Amerikanerna dödar irakier med Saddam Husseins vapen''.

En amerikansk officer på plats sade till Reuters reporter att de första explosionerna utlösts av att ''fientliga krafter'' skjutit fyra raketer in i vapendepån. I ett pressmeddelande från USA:s centralkommando i Qatar hette det att projektilerna ''fått lagret att fatta eld och explodera. Sex döda (har hittats) och fyra skadade''.

Förutom de irakiska offren uppgavs flera amerikanska soldater ha skadats.

Instängda

Tamir Kalaal bor nära depån och uppgav att 14 av hans släktingar, däribland hans far, bror och fru, dödades.

- Jag är den ende som överlevde - allt jag har kvar är henne, sade han gråtande och pekade på sin lilla dotter, en månad gammal.

Amerikanska militärer sade att ett stort antal människor fortfarande satt instängda i skadade byggnader. På eftermiddagen, sju timmar efter de första explosionerna, hördes fortfarande sporadiska detonationer.

Att vapendepån var placerad så nära bostäder skyllde USA:s centralkommando på den störtade Saddam Hussein-regimen. Men amerikanerna uppges ha fortsatt att frakta stora mängder vapen och ammunition till platsen de senaste veckorna.

Läs också:

TT-Reuters