28-åring yngsta dödsoffret för sars

Dödligheten ökar – men Vietnam nära kontroll

NYHETER

LONDON

Det yngsta dödsoffret hittills för sars (svår akut respiratorisk sjukdom) rapporterades på lördagen.

Det var en 28-årig man som avled i Hongkong, rapporterade hälsovårdsmyndigheterna där enligt AFP.

Vietnam utpekades på lördagen av WHO som det första land som börjar få kontroll över sars.

Samtidigt ifrågasatte en epidemiolog i Storbritannien WHO:s bedömning av sjukdomens dödlighet. Andelen som dör i sars ligger betydligt högre än FN-organet sagt, hävdade han.

- Om man noggrant studerar WHO:s siffror om dödlighet och tillfrisknande uppgår dödligheten olyckligtvis till tio procent, sade professor Roy Anderson från Imperial College i London till BBC.

Han drog slutsatsen efter att ha studerat 1 400 fall av sars i Hongkong, där 121 människor hittills har dött i epidemin.

WHO rapporterade i fredags att dödligheten nått 5-6 procent.

Dick Thompson, talesman för WHO:s epidemiavdelning, ansåg Andersons bedömning trovärdig.

- Detta är en yrkesman i toppklass. Om han går i god för en siffra så är den sannolikt så gott som korrekt, sade Thompson.

Anderson ansåg att världen har lång väg kvar till att kunna hantera sjukdomen bättre kliniskt. Men en del dystra spådomar om spridningen är överdrivna, ansåg han.

Siffrorna för sars (svår akut respiratorisk sjukdom) uppgavs på lördagen till 291 döda och 5 000 smittade i 26 länder.

Vietnam lyckas

Som ett första tecken på att sars kan bemästras meddelade WHO på sin webbsida att Vietnam kan förklaras fritt från epidemin om inga nya fall upptäcks före slutet av april. Landet blir då först att strykas från listan över drabbade länder.

Vietnam har haft 68 fall av sars. Fem personer har avlidit. Enligt experterna har Vietnam lyckats bra därför att myndigheterna snabbt rapporterat misstänkta smittade och omedelbart satt dem i karantän.

WHO uppmanade på lördagen till en världsomfattande jakt på sarsfall. Appellen framfördes på ett möte mellan asiatiska socialministrar och internationella experter i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur.

- Vi har inte råd att missa en enda person, sade WHO:s regionalchef Shigeru Omi på mötet.

På tisdag håller asiatiska regeringschefer ett möte om sars i Bangkok.

Yngsta offret

Det yngsta dödsoffret hittills för sjukdomen rapporterades på lördagen. Det var en 28-årig man som avled i Hongkong, rapporterade hälsovårdsmyndigheterna där enligt AFP.

Hittills har de som dött i sars varit över medelålder.

Kinas hälsovårdsminister har ersatts av vice premiärminister Wu Yi, rapporterade nyhetsbyrån Nya Kina på lördagen. Wu Ji är den enda kvinnan i landets mäktiga politbyrå och hon omtalas som bestämd och orädd att fatta beslut. Som handelsminister i mitten av 90-talet blev hon kallad ''järnlady''.

Utnämningen uppfattas som ett uttryck för att Kinas regering bestämt sig för att ''vinna slaget mot sars'', som hon enligt nyhetsbyrån Nya Kina själv har uttryckt saken.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM