Vårdare tvingades fly - bröt båda benen

Jagades av våldsam man och hoppade från tredje våningen i gruppboende

NYHETER

GÖTEBORG

Två vårdare på ett hem för psykiskt funktionshindrade försökte hålla fast en våldsam man tills polisen kom. Men krafterna sinade och en av de anställda såg sig tvingad att hoppa ut från tredje våningen.

Händelsen inträffade under fredagen i nordöstra Göteborg. Den anställde bröt båda benen i hoppet, och vårdas nu på Östra sjukhuset.

Den aggressive mannen bodde på hemmet, som är ett gruppboende där var och en har sin egen lägenhet. Eftersom han visat våldsamma tendenser tidigare, hade gruppboendets ledning försökt få mannen omhändertagen för tvångsvård.

Enligt uppgift försökte han för ett par dagar sedan strypa en kvinna som bor på hemmet.

- Men när läkaren kom till boendet, för att eventuellt skriva intyg om tvångsvård, var mannen inte där. Och läkare väntar inte, säger Rolf Bergman, som är chef för vård och omsorg på Lärjedalens stadsdelsförvaltning.

Attack i korridor

Fredagens tumult började med att mannen attackerade en vårdare i en korridor på gruppboendet. En annan vårdare skyndade till. De två anställda försökte brotta ner mannen och hålla honom på plats, medan övrig personal slog larm.

Men de två manliga vårdarna orkade inte hålla fast mannen tills polisen kom, vilket enligt Göteborgs-Posten tog 25 minuter.

I stället fick de fly genom att springa åt var sitt håll. En av dem sprang ut på balkongen. Men den våldsamme mannen kom efter. Vårdaren såg ingen annan råd än att hoppa, trots att han befann sig tre våningar upp.

Greps direkt

Mannen kunde gripas av polisen direkt efter bråket.

- Så vitt jag förstår har han inte tagit sin medicin på ett tag, säger Rolf Bergman.

- I efterhand kan man säga att mannen inte borde befunnit sig på det här gruppboendet. Men det blir ofta gränsfall med sådana här människor. I vissa fall är det för svårt att få en person omhändertagen för tvångsvård, tycker Bergman.

Stadsdelschefen i Lärjedalen, Östen Carlson, tycker att det allmänt sett finns personer på gruppboenden som inte borde vara där.

- De behöver mer stöd än vi kan ge inom socialtjänsten. Vi är inte rustade för att ge psykiatrisk behandling. Det finns en lucka i vad samhället erbjuder dessa människor, anser stadsdelschefen.

Micke Larsson/TT