Folkpartimöte med röda fanor

”Socialdemokraterna har övergett den gamla arbetarmoralen”

NYHETER

UMEÅ

Den som säger nej till rehabilitering ska kunna förlora sin sjukpeng.

Och den som använder sjukförsäkringen som "strejkkassa" ska mötas av kraftfulla motåtgärder, anser fp-ledaren Lars Leijonborg.

Han vill att försäkringskassan ska få vidgade befogenheter att reducera eller stoppa utbetalningar.

- Det är en viktig signaleffekt. Sjukpenning är en rättighet som förutsätter att man bjuder till så gott man kan själv, sade han i samband med folkpartiets riksmöte i Umeå på lördagen.

I folkpartiets valrörelse, som gav partiet stora framgångar, var omkvädet "att ställa krav är att bry sig". Då handlade det huvudsakligen om integration och skola. Nu lägger Leijonborg till ytterligare en fråga: De galopperande sjukförsäkringskostnaderna.

Röda fanor

Riksmötet, till vilket närmare 600 fp-politiker samlats, hölls i Folkets Hus och inleddes överraskande med röda fanor och till tonerna av Arbetets söner. Budskapet är att det är folkpartiets som i dag står för viktiga delar av arbetarrörelsens värderingar.

Som bevis bar "fp-demonstranterna" gamla s-standar med texten "Kunskap är makt" och "Gör din plikt - kräv din rätt".

Socialdemokraterna har övergett de gamla idealen, talar bara om rättigheter och har glömt att först kommer plikten, enligt Leijonborg.

- Vi har egna mätningar som visar att det är vår skolpolitik som s-väljarna vill ha. Det är vi som står för de gamla bildningsidealen, säger han.

Integrationen var en viktig fråga i valrörelsen men i de invandrartäta förorterna gick rösterna folkpartiet förbi. Nu satsar partiet hårt på att etablera sig där genom den nybildade Aktionsgruppen mot utanförskap som leds av Mauricio Rojas.

- Utanförskapet för invandrare och sjukskrivna är ett gigantiskt problem, där socialdemokraterna har visat sig oförmögna att hitta lösningar, säger Leijonborg.

Uppgång

I valet fick folkpartiet 13,2 procent och kring den siffran har partiet pendlat i senare opinionsmätningar. I fredags visade en Temomätning en statistiskt säker uppgång på 2,9 procentenheter till 15,1 procent så stämningen var på topp på riksmötet.

Med kopplingen till den gamla arbetarmoralen hoppas partiet kunna locka till sig s-väljare och ordna till ett maktskifte vid nästa val.

- Om tesen är att vi på ett par avgörande punkter är de mest trofasta bärarna av arbetarmoralen, så borde väl en och annan arbetarväljare tilltalas av det, säger Leijonborg.

I emu-frågan är folkpartiet ett entusiastiskt ja-parti men där har partiet inte opinionen med sig. Nej-sidan har stärkt sin ställning och fick 50 procent i TT:s Sifomätning i fredags.

- Jag är bekymrad, säger Leijonborg som anser att ja-sidan borde ha ett tätare samarbete.

- Det spretar för mycket, tycker han.

Lillemor Idling/TT