Tysk polis försvårade svensk mordspaning

Lejda mördare på väg till Sverige greps – och släpptes

NYHETER

Tre irakiska yrkesmördare var på väg till Sverige för att utföra ett mord.

Men männen stoppades i en tysk rutinkontroll, greps och släpptes.

Svensk polis – som övervakade deras resa – tvingades se männen komma undan.

Tyska Süddeutsche Zeitung avslöjar i dag misstaget som fick svensk polis att gå miste om ett viktigt gripande. De tre irakiska männen från Kirkuk var i mitten av förra månaden på väg genom Europa. I Bayern stoppades de vid en rutinkontroll på motorvägen till nära Salzburg.

Falska svenska pass

I kontrollen upptäckte den tyska polisen att någon eller några av dem hade falska, svenska pass och körkort. Männen greps och en av dem ställdes senare inför en lokal domstol i Bayern. Det hela betraktades som ett rutinärende och efter en tio minuter lång förhandling släpptes den 27-årige irakiern. Domen blev sex månaders villkorligt fängelse.

Anledningen: slarv från det europeiska polissamarbetet Europol. För männens färd var övervakad – med avancerade tekniska hjälpmedel – av svensk polis. Süddeutsche Zeitung rapporterar att de tre irakierna misstänks vara kontraktsmördare, på väg att utföra ett uppdrag i Sverige.

Telefonavlyssning

Tidningen uppger att utredare i Stockholm via telefonövervakning blivit övertygade om att åtminstone 27-åringen var på väg till Sverige för att begå ett mord. Uppgifter till Aftonbladet i kväll tyder dock på att ärendet är kopplat till västra Sverige.

Den svenska polisen hade följt hela männens resa med hjälp av teknisk utrustning. När de via dator upptäckte att de gripits försökte man omedelbart få fram information till sina tyska kollegor, men det tog tre dygn innan meddelandet nådde dem.

Hade redan släppts

Först ett den 17 mars nådde uppgifterna de bayerska myndigheterna och då hade männen redan släppts. Den tyska polisen vet inte vart de tog vägen. Någon ytterligare efterlysning har inte gått ut och man har inte fått besked om att någon skulle ha gripits. Tidningen skriver att de antas ha fortsatt sin färd norrut till Sverige.

Mattias Lundell, Petter Ovander

ARTIKELN HANDLAR OM