Aktivister kastade sten mot polis

Men ingen greps vid protest mot uppfödningsfarm utanför Falkenberg

NYHETER

FALKENBERG

Stenar haglade plötsligt över polisstyrkan som kallats till en uppfödningsfarm för att möta djurrättsaktivister som samlats där i protest mot uppfödningen. En polisman fick en fot skadad av en sten.

- Men det blev inga större skador. En konstapel fick en sten på foten och resten tog på sköldarna. En del stenar träffade farmens fordon, berättar Thomas Blomdahl, vakthavande kommissarie vid Hallandspolisen för TT.

Det hände på lördagseftermiddagen vid en gård i Tågarp utanför Falkenberg som föder upp chinchillor.

Djurrättsaktivister från hela landet hade tagit sig dit för att protestera mot djuruppfödningen. Enligt polisen var de mellan 100 och 130 stycken. Polisen kände i förväg till demonstrationen, som saknade tillstånd, och hade ett 30-tal poliser på plats när aktivisterna dök upp vid 14-tiden.

Mest lugnt

Allt gick mestadels lugnt till under protestaktionen som pågick under två timmar. Men vid ett tillfälle, efter ungefär en timme brakade det plötsligt loss.

- Det avslutades lika snabbt som det började, säger Blomdahl som uppskattar att stenkastningen pågick någon minut.

Enligt Blomdahl befann sig stenkastarna mitt i den församlade människohopen. Några av dem var maskerade.

- Det haglade stenar under en kort sekvens. Polisinsatschefen valde i det läget att inte gå in och ta dem, säger Blomdahl.

Poliserna stod mellan demonstranterna och gården för att skydda den mot intrång.

Blomdahl bedömer att stenarna främst var riktade mot farmens traktorer och andra fordon. Poliserna fick dock sin beskärda del av dem.

Avvägning

Polisen valde i tidigt skede att heller inte skingra den otillåtna demonstrationen.

- Folk har alltid rätt att uttrycka sina åsikter. Det är en avvägning som måste göras om en demonstration ska upplösas eller om man ska låta den ha sin gång. De fick plats och väg förevisad och den höll de sig mestadels till. Men det är klart en tråkig utveckling när de börjar kasta sten, säger Blomdahl.

Vid 16-tiden avbröts aktionen och aktivisterna gick till sina bussar för att ta sig hem till Jönköping, Stockholm och andra orter i landet.

Ingen greps eller omhändertogs på plats.

Men polisen filmade allt både från helikopter och från marken.

- Vi får se om vi kan bena ut det här i efterhand. Vi får se vad filmerna kan ge och vad konstaplarna har sett. Vi har indikationer på vilka som var här och har material att jobba med för att få fram dem som kastade sten, säger Blomdahl.

Bertil Åkesson/TT