Polis släppte misstänkta lönnmördare

47-årig man sköts ner på kafé i Sverige - tre veckor senare

NYHETER

BERLIN

Tre misstänkta kontraktsmördare var på väg till Sverige för att utföra ett mord.

I Tyskland stoppades de i en rutinkontroll, greps - och släpptes.

Svenska poliser övervakade resan via satellit. De kunde bara konstatera att männen kom undan.

Foto: BENGT KULÉN
MORDFÖRSÖK Knappt tre veckor efter att de tre misstänkta irakiska kontraktsmördarna släppts sköts en 47-årig man ner på ett kafé i centrala Göteborg. Poliskällor säger till Aftonbladet att skottdramat kan sättas i samband med de tre männen.

Enligt rikskriminalen i Stockholm var männen på väg mot Västsverige.

- Ärendet handläggs av polisen i Göteborg, säger rikskriminalens chef Lars Nylén till Aftonbladet.

I Göteborg ville varken länskriminalens chef Lars Berg eller stf krimchef Benny Jonasson kommentera uppgifterna.

Männen, som enligt uppgift kommer från Kirkuk i norra Irak, greps på motorvägen mellan Salzburg och München den 14 mars.

Släpptes omedelbart

I rutinkontrollen upptäckte den tyska polisen att de hade falska, svenska pass och körkort. Alla tre greps och en av dem, en 27-åring, ställdes kort senare inför en domstol i Bayern.

Det hela betraktades som ett rutinärende. Tre dagar senare, efter en tio minuter lång rättegång, dömdes 27-åringen till sex månaders villkorligt fängelse.

Han släpptes omedelbart.

Männens färd mot Sverige övervakades med sofistikerad utrustning via satellit av svensk polis i Sverige.

Enligt den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung hade polisen fått kännedom om deras planer via telefonavlyssning.

Två timmar efter att bilen blivit stående på motorvägen blev de svenska övervakarna nervösa och kontaktade federal tysk polis och Europol i Haag. Men utan resultat - gripandet i Bayern hade då ännu inte registrerats.

Enligt Süddeutsche Zeitung var 27-åringen den som skulle utföra lönnmordet.

Sköts med flera skott

Efter att han släppts fortsatte männen enligt tidningen mot Sverige.

Först ett par dagar efter att de släppts hörde en utredare vid Europol av sig till domstolen i München och frågade om männen fanns kvar.

- Men de hade inget annat än falska dokument på sig. Vi skulle aldrig kunnat anhålla dem på en icke dokumenterad misstanke om att de hade för avsikt att utföra ett lönnmord i Sverige, säger en talesman vid tyska polisen till Süddeutsche Zeitung.

Knappt tre veckor efter att männen släppts från häktet i München sköts en 47-årig man ner med flera skott inne på ett kafé på Vasagatan i centrala Göteborg. Gärningsmannen bar grå munkjacka med huva och hade suttit en stund i kaféets yttre rum innan han gick in och avlossade skotten.

- Mordförsöket på Vasagatan kan sättas i samband med de irakiska kontraktsmördarna, säger en polis med insyn i fallet till Aftonbladet.

47-åringen är tungt kriminellt belastad och har anknytning till Albanligan. Polisen har efter mordförsöket sökt efter en utlandsregistrerad bil.

TIDIGARE ARTIKLAR:

Asbjørn Svarstad, Petter Ovander