Dödssmittan lamslår Peking

Nära 3000 smittade i Kina

NYHETER

Dödssmittan lamslår Peking.

Nu stängs alla teatrar, internetkaféer och andra nöjeslokaler i Peking.

Det är hälsoministeriets senaste drag för att stoppa lungsjukdomen sars.

På söndagen tvingades det kinesiska hälsoministeriet rapportera ytterligare nio dödsfall i sars, svår akut respiratorisk sjukdom. Och smittan fortsätter att sprida sig.

I ett nytt försök att stoppa spridningen meddelades i dag att alla Pekings nöjeslokaler, som teatrar, internetkaféer och diskotek, stängs på obestämd tid.

Utanför en biograf i staden kunde man i dag läsa:

”Från och med i dag stängs alla kultur- och nöjeslokaler stänger tills vidare. Tack för er förståelse.”

– De görs för att stoppa den möjliga spridningen av sars och för att garantera allmänhetens hälsa, meddelade den statliga nyhetsbyrån.

En talesman för myndigheterna säger till tidningen Peking Youth Daily, enligt TT, att åtgärden beror på att lokalerna ofta har för dålig ventilation.

– Det är väldigt svårt att få ventilation och rengöring i lokalerna att svara upp mot de krav som är nödvändiga för att hindra spridningen av sars.

För bara ett par dagar sedan tvingades alla stadens skolor att stängas och 1,7 miljoner elever tvingas stanna hemma. Samtidigt sätts nya människor varje dag upp på listorna över smittade, bara på söndagen rapporterades ytterligare 161 nya fall på det kinesiska fastlandet. Antalet döda är 131 och det totala antalet smittade nära 3000, enligt nyhetsbyrån AP.

Det finns inget som tyder på att smittspridningen skulle ta slut och myndigheterna arbetar febrilt med nya åtgärder. Bland annat sätts nu ett nytt läger upp i stadens utkant för att man ska kunna ta emot ytterligare 1000 smittade.

I ett försök att hindra Pekingborna att resa på semester och på så sätt sprida viruset vidare har myndigheterna dessutom beslutat att förkorta det vanligtvis veckolånga första maj-firandet.

Läs också:

Mattias Lundell