Ny busskapning i Tyskland i kväll

Beväpnad man höll förare och passagerare som gisslan i Berlin

Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS
En polis i den tyska insatsstyrkan vid bussen efter stormningen i kväll.
NYHETER

Tyskland har drabbas av en tredje busskapning på kort tid.

I kväll slog en knivbeväpnad 27-årig man till mot en buss i Berlin.

Två passagerare och föraren togs gisslan.

Kaparen gick kvart över åtta på söndagskvällen ombord på en lokalbuss och hotade föraren med kniv. Två av de fyra passagerarna släppte han omedelbart av.

En dryg halvtimme efter det att dramat inletts stod bussen uppställd på ett torg.

Specialpolis fanns då vid Kurt Schuhmacherplatsen – i den norra delen av Reinickendorf i huvudstaden – och hela området var avspärrat.

Polisen stormade bussen

Strax därefter slog polisen till. De stormade bussen och övermannade kaparen.

Det var sent på söndagskvällen inte klart hur polisen gick till väga. Polisen uppger för nyhetsbyrån AP att de tre i gisslan kom undan oskadda.

Enligt tyska Bild var motivet till kapningen ännu okänt. Polisen ville inte säga något annat än att 27-åringen inte är tysk medborgare.

Hyllade 11 september-attacken

Så sent som i fredags slog en 17-årig man till mot en buss i Bremen. Han tog 16 människor gisslan och stannade först efter en 15 mil lång färd när en av passagerarna blev sjuk.

I en flera timmar lång förhandling bad han att få tala med stadens borgmästare – och hans krav var att en av de misstänkta för den 11 september skulle släppas. På sig hade han ett brev till sina föräldrar där han hyllade terrorattacken.

Den 11 april kapade en beväpnad kriminell man en buss när han skulle fly från ett bankrån. Först efter en fyra timmar lång väntan stormade polisen bussen. Kaparen sköts i axeln och samtliga i gisslan klarade sig oskadda.

Mattias Lundell