Sju tusen soldater letar efter svensken i Algeriet

Harald Ickler kidnappades på väg genom Saharaöknen

NYHETER

BERLIN

Algeriet har skickat 7 000 soldater till det område i Saharaöknen där man tror att svensken Harald Ickler och de 30 andra kidnappade finns.

Anhöriga vädjar nu till Algeriets president att hålla tillbaka styrkorna.

De är rädda för ett blodbad.

Foto: POLISEN
Harald Ickler kidnappades på väg genom Saharaöknen.

En reporter från österrikiska nyhetsmagasinet Profil rapporterar att gisslan sannolikt är uppdelad i minst två grupper och att det är den plats där elva turister, varav åtta österrikare, finns som myndigheterna känner till.

Tidningen säger sig veta att det pågår förhandlingar med kidnapparna och uppger att kidnapparna är minst 40. Det rör sig antingen om Mokhtar Bel Mokhtars "Grupp för predikan och kamp" eller Hassan Hattabs GSPC.

Vill ha ut terrorister

UD i Berlin vill inte kommentera och det är oklart om Tyskland förhandlar direkt med kidnapparna.

Skälet till kidnappningen är att få fyra algeriska terrorister fria. De dömdes i mars till mellan 10 och 12 års fängelse för försök till bombattentat mot en julmarknad i Strasbourg i december 2000.

Om Algeriets specialstyrkor på 7 000 man får order om fritagning av gisslan fruktar man blodbad. Kidnapparna vet att de inte har en chans att överleva. Då kan de lika gärna döda de 31 i gisslan: tyskar, schweizare, österrikare, en holländare och svensken Harald Ickler.

Asbjørn Svarstad