Attack mot judiska kapellet kan vara hämndaktion

NYHETER

MALMÖ

I går natt stod moskén i Malmö i lågor.

20 timmar senare kastades brandbomber in i kapellet på den judiska begravningsplatsen i Malmö.

Polisen fruktar nu ett religionskrig.

Foto: PATRICK PERSSON
Det judiska gravkapellet vid Östra kyrkogården fick begränsade skador.

Det är ännu oklart vad som orsakade branden i moskén men bland muslimerna tror man att det handlar om ett religiöst attentat.

Inställningen stärks av att någon målat en davidsstjärna på väggen till moskén. Islamic Center har dessutom fått flera brevhot, senast i fredags.

Vid 19-tiden i går kväll larmades polis och brandkår till gravkapellet på den judiska begravningsplatsen på Östra kyrkogården.

Elden dog ut

- Någon har kastat in molotovcocktails i lokalen, berättar Åsa Holmér på polisen. Lyckligtvis har byggnaden inte tagit eld.

Det brann i golvet och spridningsrisken bedömdes som stor, men elden självslocknade. Tegelstenar har använts för att krossa rutorna och flaskor med brännbart material hittades även utanför kapellet.

Inom den judiska församlingen i Malmö vill man inte spekulera i ett samband mellan moskébranden och attentatet mot det judiska gravkapellet.

- Men tajmningen tyder naturligtvis på att det k a n finnas ett samband, säger en representant för församlingen.

Polisen skärpte sent i går kväll bevakningen av de tre judiska anläggningar som finns i Malmö, bland annat den centralt belägna synagogan.

"Verkar finnas samband"

- Det verkar finnas ett samband mellan branden i moskén och attentatet mot det judiska gravkapellet, säger vakthavande befäl Lars-Göran Karlströmer. Det kan handla om hämnd.

- Jag hoppas verkligen att vi inte har ett religionskrig på gång i Malmö.

Pelle Tagesson