Gifter hittade i sportflaskor

Nya behållare innehåller mest kemikalier

NYHETER

De vanliga vattenflaskorna av plast utsöndrar giftiga kemikalier.

Norska Folkehelseinstitutet har i en stor undersökning hittat mätbara spår av ett 20-tal olika kemikalier i ett stort antal flaskor.

- Plastförpackningar utsöndrar kemikalier i livsmedel, säger Kettil Svensson, förpackningsexpert på Livsmedelsverket.

Foto: ÅGE PEDERSEN/VG
misstänkt lukt Ingun Skjevrak vid norska næringsmiddeltilsynet har gjort undersökningen som uppkom av att vissa plastflaskor avgav en stark kemisk lukt.

I undersökningen fick flaskorna stå vattenfyllda mellan ett dygn och tre dygn. I några fall hettades flaskorna och vattnet upp till 70 grader. Då avsöndrades mer kemikalier.

Flaskorna är vanliga så kallade sportflaskor, många har vatten i dessa när de motionerar eller i ryggsäcken när de är ute på stan. Vanliga är också olika barnmodeller.

Inga farliga mängder

Folkehelseinstitutet påpekar att ingen av flaskorna avger hälsofarliga mängder av kemikalier, varken vuxen- eller barnflaskorna.

Undersökningen leddes av Ingun Skjevrak vid norska næringsmiddeltilsynet och hon säger till tidningen Verdens Gang:

- Bakgrunden till undersökningen var upplevelsen av att enskilda plastflaskor avgav en stark kemisk lukt. Det gav en misstanke om att flaskorna kan avsöndra kemikalier i vatten.

Flaskorna blev också testade efter att ha maskindiskats mellan fem och 35 gånger.

Ständig kontroll

- Tendensen var att nya flaskor avgav väsentligt större mängder kemikalier än de som blivit diskade flera gånger. Långtidsbruk är alltså inte farligt, säger Ingun Skjevrak.

Kettil Svensson vid Livsmedelsverket i Uppsala är inte förvånad över de norska resultaten:

- Nej, det är känt sedan länge att plastförpacklingarna läcker kemikalier till livsmedel. Det finns ett gränsvärde inom EU och EES, där Norge är med, att livsmedelsförpackningar inte får avge mer än 60 mg kemikalier per kilo livsmedel eller liter dryck.

- Det är ett krav som ställs på tillverkarna och kontroll av detta pågår ständigt, säger Kettil Svensson.

Här finns gifterna

Per-Iwar Sohlström

ARTIKELN HANDLAR OM