Maktstriden i polistoppen

Gunnmo fick sparken - Heckscher får kritiken

1 av 2 | Foto: HENRY LUNDHOLM
TVINGADES GÅ Länspolismästaren Gunno Gunnmo fick rådet att säga "tack för mig, jag är trött och vill göra annat". Men Gunnmo ville prata klarspråk. Den femte maj ersätts han av Carin Götblad.
NYHETER

Rikspolischefen litade aldrig på den förre fackpampen.

Nu får länspolismästare Gunno Gunnmo sparken för att ha slarvat bort 50 miljoner.

Men det är mot Sten Heckscher som kritiken växer.

Gunno Gunnmo anade aldrig oråd när han åkte de elva våningarna upp till Sten Heckschers tjänsterum på Polhemsgatan den sextonde april i år.

Han hade visserligen fått en rejäl utskällning inför de andra länspolismästarna en vecka tidigare. Då anklagades han för att ha tecknat ett allt för generöst löneavtal men antog att saken var utagerad.

Gunnmo blev chockad när rikspolischefen efter en konstpaus sade: Jag vill att du slutar.

Länspolismästaren fick rådet att säga "tack för mig, jag är trött och vill göra annat". Men Gunnmo ville prata klarspråk.

Därför rasar nu en hätsk maktstrid mellan landets två högsta polischefer inför öppen ridå.

Heckscher anser att länspolismästaren slarvat bort omkring 50 miljoner kronor i löneförhandlingar. Det är skillnaden mellan utfallet och den miniminivå som arbetsgivaren räknat fram.

- Det handlar om åttasiffriga tal högre än nödvändigt, men framför allt är det illojalt och påverkar hela polisens ekonomi, säger Heckscher.

Bytte sida

Under 13 år var Gunnmo Polisförbundets ordförande innan han 1996 bytte sida och blev polischef. Därmed var han också den enda länspolismästaren med erfarenhet av löneförhandlingar och han lade upp årets strategi. Återhållsamhet krävdes för underskottet som beräknas till 90 miljoner.

- Han skulle vara ett stöd för de andra länspolischeferna men lurade skjortan av dem, säger en källa på Rikspolisstyrelsen.

Gunnmo känner sig lika lurad och tror att löneavtalet är ett svepskäl för att bli av med honom.

- Heckscher är regissör till detta. Jag är förbannad, besviken och bestört över att det går till på det viset.

Rikspolischefen slår ifrån sig kritiken.

- Gunnmo vill lansera en konspirationsteori, men det förhåller sig inte så. Alla skäl är på bordet. Det finns inget mellan raderna och är inget spel, säger Heckscher.

- Tvärtom, det här är inga lätta beslut att fatta och det är med sorg i hjärtat som jag har sett mig tvungen att göra på det här sättet, säger Heckscher.

"Oacceptablet"

Justietieministern har hållits informerad men för de flesta andra kom beslutet som en chock. Politikerna i Stockholms polisstyrelse är kritiska till Heckscher.

- Det är helt oacceptabelt. Gäller kritiken budgeten är det väl mig de borde avsätta, säger Kristina Axén Olin, ordförande i polisstyrelsen (m).

Polisfacken är också tagna på sängen.

- Det är en bomb som har briserat, vi tar starkt avstånd till beslutet. Det leder till räddare och tystare polischefer, säger Jan Karlsen, ordförande i Polisförbundet.

Polisförbundet i Stockholm kräver att deras löneavtal granskas och förbereder protestaktioner.

- Vi har tagit emot arga samtal hela dagen, men har ännu inte bestämt hur vi ska gå vidare, säger Lars Ericson, ordförande i stockholmsavdelningen.

Jessica Ritzén

ARTIKELN HANDLAR OM