Bodström nära avgå

Justitieministern berättar om kriserna i sin nya bok

1 av 2 | Foto: LASSE ALLARD
SITTER KVAR Två gånger har justitieminister Thomas Bodström varit nära att avgå. Dels när det handlade om att få igenom Göteborgskommittén efter kravallerna vid toppmötet, dels när EU:s terroristlag skulle upp i riksdagen. "I praktiken hade inte jag kunnat fortsätta som justitieminister om terroristdefinitionen inte hade gått igenom", säger han till Svenska Dagbladet.
NYHETER

Justitieminister Thomas Bodström hade tvingats avgå om inte riksdagen godkänt EU:s terroristlagar.

Det är inte enda gången som han varit nära att hoppa av.

I boken "700 dagar i Rosenbad" berättar han om kriserna.

Vid två tillfällen har justitieminister Thomas Bodström varit nära att avgå. Det ena handlade om att få igenom Göteborgskommittén efter kravallerna vid toppmötet. Det andra gällde riksdagens godkännande av EU:s terroristlag.

Bygger på dagbok

- I praktiken hade inte jag kunnat fortsätta som justitieminister om terroristdefinitionen inte hade gått igenom, säger han till Svenska Dagbladet.

Boken "700 dagar i Rosenbad" som bygger på dagboksanteckningar kommer ut i mitten av maj.

Från början var titeln en annan. Men Thomas Bodström - som själv kallar sig siffernörd - fick för sig att räkna dagarna från tillträdet till valet i höstas. Det visade sig vara 700 dagar och då såg han genast till att förlaget ändrade titeln.

Varför skrev du boken?

- Efter valet ägnade sig några åt regeringsförhandlingar och då hade jag möjlighet att göra andra saker. För första gången på två år kunde jag få perspektiv på saker och ting, säger Thomas Bodström till Aftonbladet.

Ville skriva av sig

- Jag hade ett uppdämt behov av att skriva av mig. När jag började skriva forsade orden ut.

Den 7 oktober 2000 kallades Thomas Bodström till anställningsintervju på Sagerska palatset. Statsministern ville tala om kriminalitet och brottsoffer.

Vill inte sluta

- Han hade mycket filosofiska synpunkter och jag försökte vara ödmjuk men ändå framåt - den omöjliga kombinationen på en anställningsintervju. Men vi fick bra kontakt.

Tvekade du någonsin att ta jobbet?

- Jag hade visserligen ett bra jobb som advokat men om jag sagt nej hade jag ångrat mig för alltid.

Är boken ett tecken på att du snart slutar?

- Det hoppas jag inte. Nu börjar det bli riktigt roligt och det blir roligare för var dag som går.

Carl Hjelm, Gunnar Svensson