Paret greps av en slump

Brittiska ungdomar misstänks för mordet på sin nyfödda flicka

NYHETER

Det unga brittiska paret är misstänkta för att ha dödat sin nyfödda flicka och dumpat kroppen norr om Stockholm tre dagar före julafton.

I lördags återvände de till Sverige.

De fastnade i tullen – av en slump upptäcktes att de var efterlysta.

Mannen, 20, och kvinnan, 18, kom över bron från Danmark i gryningen i lördags. Den svenska tullen stoppade paret för att kontrollera om de försökte föra in smuggelgods i landet.

Ingenting hittades i deras bil och de fick fortsätta.

Men sedan upptäckte tullen att mannen och kvinnan var efterlysta för mord och att de var anhållna i sin frånvaro sedan mitten av mars. En patrull följde efter deras utländska bil och halvåtta på morgonen blev paret stoppade på nytt av tullen.

Ytterligare förhör

Gripandet blev odramatiskt och paret fördes i helgen till Sollentuna där ärendet utreds av Norrortspolisen. Utredarna är ytterst förtegna om fallet, men polisen har varit paret på spåren en längre tid. Aftonbladet erfar att det kan vara ett tips som gjorde att paret blev efterlysta i Sverige.

– Vi måste hålla ytterligare förhör innan vi kan släppa mer information, säger kammaråklagare Björn Frithiof.

En ljus Mitsubishi som iakttogs vid fyndplatsen var tidigt i utredningen ett hett spår, men enligt åklagaren har den bilen inget att göra med helgens genombrott.

Både mannen och kvinnan förnekar all kännedom om det döda flickebarnet som hittades i en gångtunnel i Brunna i Upplands-Bro tre dagar före julafton förra året.

– Det är klart att min klient mår dåligt och är chockad över att vara oskyldigt misstänkt, säger advokat Susanne Ekberg-Carlsson som försvarar den 18-åriga kvinnan.

Hon vill inte avslöja om hennes klient har familj eller vänner i Sverige.

– De kom hit på sin fritid för att ha semester, säger Susanne Ekberg-Carlsson.

Häktas i dag

Kammaråklagare Björn Frithiof tror att kvinnan är mamma till den döda bebisen. I dag begär han henne och pojkvännen häktade för mord.

– Det enda jag kan berätta är att de varit i Sverige minst en gång tidigare, det vill säga förra året. Men jag kan inte berätta hur vi vet det, säger han.

Hittills har endast ett inledande förhör hållits med de misstänkta föräldrarna. Nu avvaktar utredarna SKL:s analyser av kvinnans blod.

– Det kan komma att bli fråga om att ändra rubricering till barnadråp för kvinnan, säger Björn Frithiof.

Camilla Norström, Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM