"Heckscher sätter stryp- koppel på polismästarna"

Hård kritik mot rikspolischefen från poliser i Stockholm

NYHETER

Bråket inom polisen i Stockholm fortsätter.

På tisdagen var det öppet gräl mellan rikspolischefen och företrädare för Polisförbundet.

- Vårt förtroende för rikspolischefen är allvarligt skadat. Ur vår synvinkel känns det svårt för honom, säger Stefan Eklund, vid Stockholmspolisen till aftonbladet.se.

Han är Polisförbundets förhandlingsansvarige för poliserna i Stockholm och har undertecknat det öppna brev som gick ut efter Sten Heckschers uttalanden i TV4 på tisdag morgon.

Strypkoppel

Brevet innehåller dräpande kritik av rikspolischefen, som anklagas för diktatoriskt ledarskap, för att härska genom att söndra och för att ha försett landets länspolismästare inte bara med hängslen utan också strypkoppel.

Ska polisen inte fånga bovar i stället för att gräla offentligt?

- Jovisst. Det här är under all värdighet.Men det är ytterst rikspolischefen som sätter nivån, han sätter nivån för vad folk tycker och tänker, säger Stefan Eklund.

"Det har pågått i flera år"

Han beskriver den snart före detta polismästaren Gunno Gunnmos förhållande till Sten Heckscher som ansträngt sedan länge.

Strax före påsk rann bägaren över.

- Gunnos uppfattningar har säkert alltid stämt överens med det Sten Heckscher har tyckt. Det här har säkert pågått i flera år, säger Stefan Eklund.

- Det kan ju inte vara två herrar på täppan och här har det runnit över för den ene, som också har den maktpositionen att han styr över den andre.

"Förankrat hos regeringen"

- Säkerligen har Heckscher förankrat det här hos regeringen också, eftersom Bodström säger att han har fortsatt förtroende för rikspolischefen.

Stockholmspolisernas förtroende för Sten Heckscher är på upphällningen.

- Jag säger inte att han borde gå, men jag säger att förtroendet är mycket allvarligt skadat. Andra får dra slutsatser av det, säger Stefan Eklund.

Länspolismästaren Gunno Gunnmo avgår formellt den 5 maj.

Han ersätts tills vidare av vice länspolismästaren Carin Götblad. En ny länspolismästare utses av regeringen.

Här är hela brevet från Polisförbundets avdelning i Stockholms län:

Caroline Olsson