Dog av kyrkkaffet

Tretton blev allvarligt förgiftade, en äldre man avled

NYHETER

Det var ett helvetes kyrkkaffe som bjöds i New Sweden i amerikanska Maine.

Tretton personer blev allvarligt sjuka och en äldre man avled senare.

En gammal kaffekanna misstänks ha orsakat förgiftningen.

- De brukar dricka kaffe efter gudstjänsten. Men den här gången lagade de kaffet i en kanna som inte använts på lång tid, berättar John Hede, som arbetar med svenskättlingar i Maine, för TT.

En äldre man med svenskt ursprung omkom och tolv andra blev allvarligt sjuka sedan de druckit kyrkkaffe i Gustaf Adolfs kyrka i den forna svenskkolonin New Sweden i den amerikanska delstaten Maine.

Efter gudstjänsten i söndags

Förgiftningen inträffade i söndags sedan de tretton, samtliga församlingsbor och de flesta svenskättlingar, druckit kaffe och ätit bakverk.

-De brukar dricka kaffe efter gudstjänsten. Men den här gången lagade de kaffet i en kanna som inte använts på lång tid, berättar John Hede, som arbetar med svenskättlingar i Maine, för TT.

Metallsmak

Enligt Hede är kaffekannan det främsta spåret i utredningen. Några av deltagarna uppges ha sagt att kaffet smakade metall. 30 personer deltog i bjudningen och samtliga 13 som insjuknade drack av kaffet från den utpekade pannan.

En äldre man som varit sjuklig under vintern dog kort efteråt. Tolv andra blev våldsamt magsjuka.

-Tillståndet är fortfarande kritiskt för min kusin som var där. Han är en av fyra som blev allvarligt sjuka och som fortfarande ligger på sjukhus. De övriga tillfrisknade snart, säger Hede.

Upprördhet

Upprördheten sägs vara stor över det inträffade bland New Swedens omkring 1000 invånare.

Hede var själv inte med vid kyrkkaffet, eftersom han är medlem i en annan kyrka i Stockholm (ännu en Maine-stad med 250 invånare).

-Men många talar om det inträffade. Det har aldrig hänt förut att någon förgiftats av kyrkkaffe.

Svenskkolonin New Sweden etablerades den 23 juli 1879 av 51 blågula immigranter. Så småningom växte den till de omkringliggande städerna Westmanland, som bildades 1879, och Stockholm som bildades 1881.

aftonbladet.se/TT