DNA friade paret från babymord

Brittiska paret släpptes – deras son var hos mormor

NYHETER

De unga föräldrarna från Storbritannien är oskyldiga.

Det egna barnet som de misstänktes ha mördat lever - och tidigast i dag får pojken träffa sin mamma och pappa igen efter fyra dygn bland okända.

I lördags morse greps den 20-årige pappan och den 18-åriga mamman när de skulle köra in i Sverige över Öresundsbron. De var efterlysta misstänkta för att ha mördat sitt nyfödda barn.

I bilen fanns även deras fem månader gamle son som omhändertogs av socialtjänsten. Tidigast i dag får sonen återförenas med sina föräldrar.

Släpptes direkt

- Det är klart att det är en mardröm att bli fråntagen sitt barn, men hon är väldigt glad att hon har släppts och att SKL (Statens kriminaltekniska laboratorium) blev klart så snabbt, säger mammans försvarsadvokat Susanne Ekberg-Carlsson.

Analysen av mammans blod visade att hennes DNA inte överensstämmer med blodet på byltet som den döda flickan i Brunna var inlindad i.

De unga föräldrarna släpptes direkt när beskedet kom från SKL kring lunch i går.

"Helt avskrivna"

- De är helt avskrivna från fallet och vi är tillbaka på ruta ett, säger kammaråklagare Björn Frithiof.

Som Aftonbladet berättade i går kom polisen det brittiska paret på spåren efter ett tips som ledde till en omfattande kartläggning av paret.

Var i Sverige i höstas

- Vi visste att hon var gravid och befann i Sverige i somras och i höstas och att paret åkte hem till England i januari utan barn och utan att kvinnan var gravid, säger Björn Frithiof.

Men anledningen till att barnet inte var med på båten var att sonen befann sig hos mormor i England.

- Vi har gjort ett misstag och ett litet barn har inte fått vara med sin mamma, men samtidigt så hade vi inte kunnat göra på något annat sätt, säger Björn Frithiof.

Camilla Norström

ARTIKELN HANDLAR OM