Soppatorsk för bolagen

Ändå var det ett bakslag för ministern

NYHETER

Domen mot fem bensinbolag blev ett bakslag för Konkurrensverket.

De yrkade 651 miljonerna i böter krympte till en knapp tiondel.

Trots att Konkurrensverket tänker överklaga säger sig förra generaldirektören Ann-Christin Nykvist vara nöjd.

Foto: HENRY LUNDHOLM
Fick rätt i rätten För nuvarande jordbruks- och konsumentministern Ann-Christin Nykvist var bensinbolagens eventuella kartellbildning tidigare något av en hjärtefråga. Nu blev det en fällande dom men skadeståndskraven krympte mer än rejält.

- För mig var det viktigast att vi tillämpade den här lagen kraftfullt. På så sätt kan jag känna mig nöjd att vi fått ett besked, säger Ann-Christin Nykvist, numera jordbruks- och konsumentminister, till Aftonbladet.

Domen i Stockholms tingsrätt i går gav Konkurrensverket rätt på vissa punkter, bland annat när det gäller avtal om gemensamma rabatter för taxi.

På andra områden underkändes Verkets krav.

Bantat skadestånd

Framför allt bantades konkurrensskadeavgifterna från 651 miljoner till 54 miljoner.

För nuvarande jordbruks- och konsumentministern var bensinbolagens eventuella kartellbildning tidigare något av en hjärtefråga.

Med henne som chef stämde Konkurrensverket år 2000 oljejättarna Statoil, OKQ8, Norsk Hydro, Preem och Shell för uppgjorda pris- och rabattsaneringar. Stämningen ledde till det största kartellmålet hittills i Sverige och väckte stor uppmärksamhet.

Tänker överklaga

- Jag tänker inte kommentera det enskilda ärendet men tycker att det är bra att tingsrätten kommit fram till att det förekommit en kartell. Eftersom lagstiftningen inte tillämpats tidigare kan det finnas ett värde i att fastslå praxis för högsta instans, säger Ann-Christin Nykvist.

Konkurrensverket tänker överklaga domen till Marknadsdomstolen. Den utdömda konkurrensskadeavgiften är alltför låg och avviker från EU:s praxis, anser man.

Bensinbolagen har medgett att de haft kontakt med varandra men anser inte att de brutit mot konkurrenslagen.

"Övertoner"

- Det är visserligen bättre med sex miljoner än 81 men vi är inte överens med tingsrätten och tycker att vi ska frias, säger Odd Loryd, informationsansvarig för Preem.

OKQ8 skulle betala 180 miljoner som bantades till 12 miljoner.

- Det förekom en del övertoner i början när Konkurrensverket pratade om att konsumenterna förlorat en halv miljard kronor. Nu har tingsrätten visat att det inte stämmer, säger Göran Lindblå, arbetande styrelseordförande i OKQ8.

Annika Sohlander