Sonen vakar vid sin 84-åriga mors säng på sjukhuset

NYHETER

Hans 84-åriga mamma vårdas på Akademiska sjukhuset med svåra skallskador efter den brutala misshandeln med ett baseballträ. Varje minut han kan finns han vid hennes sida.

- Läkarna säger att läget är stabilt, säger han till Aftonbladet.

Det finns en väldig oro och sorg när den 58-årige sonen berättar om vad som har hänt hans mamma. Hans syskon och andra anhöriga är djupt tagna.

Mammans skador är så allvarliga att de under en tid var direkt livshotande och i två dygn vårdades hon medvetslös i respirator.

- Jag är förvånad över att hon överlevt, säger Ulf Palm, informationsansvarig vid Västeråspolisen.

Sakta återvänder den 84-åriga kvinnan nu till livet.

Bor ensam

Sonen berättar att hans mamma bor ensam i en bostadsrätt i centrala Väster-ås. I söndags tog hon en promenad och i en papperskasse bar hon små svarta plastkrukor för att plantera blommor.

På en cykelväg blev hon överfallen och nästan ihjälslagen med ett baseballträ. De unga pojkarna skulle stjäla hennes väska.

Men något slog slint.

- Vi i familjen uppskattar hur det här har hanterats i massmedia. Det känns väldigt bra att det har uppmärksammats, säger sonen.

Pojkarna har i de inledande förhören inte sagt särskilt mycket, men gjort vissa medgivanden.

Någon riktig förklaring till att de nästan dödat en gammal försvarslös kvinna har inte kommit fram .

Gick till polisen

Först kom 15-åringen självmant till polisen i sällskap med personal från skolan och flickvännen. Lite senare greps 16-åringen.

- Det är fortfarande lite luddigt vad som egentligen har hänt. För att vara säkra på att kunna binda dem till brottet vill vi säkra bevis och vittnesmål så att de inte kan skylla på varandra i en rättegång, säger Ulf Palm.

I går kväll fortsatte polisförhören. I dag kommer åklagaren att besluta om de ska begäras häktade eller omhändertas av socialtjänsten.

Baseballträt hittades slängt i närheten av brottsplatsen.

Lennart Håård