Självmordsbombare dödade minst tre

Foto: AP
Explosionen totalförstörde cafét Mike's Place i Tel Aviv.
NYHETER

TEL AVIV

Minst fyra människor dödades och många skadades vid en explosion vid ett café i Israels största stad Tel Aviv natten mot onsdagen.

Attacken ska ha utförts av en man från Tulkarm på Västbanken, som hämnd för att en al-Aqsamedlem nyligen dödades i Nablus av israelerna.

Foto: AP
Självmordsbombaren dödade tre personer - minst 60 skadades.

Den israeliska radion uppgav att fyra människor, inklusive självmordsbombaren, dog och runt 65 skadades. Tillståndet för åtta av de skadade beskrevs som allvarligt. Många av offren var unga.

- En självmordsbombare sprängde sig själv och andra i luften vid ingången till cafét Mike's Place, sade polisbefälet Yossi Setbon till israelisk radio.

Han sade att gärningsmannen använt flera kilo sprängmedel späckade med spik. Cafét ligger vid en strandpromenad och var fyllt av folk, enligt vittnen. Polisen spärrade av hela området, där även USA:s ambassad ligger, i jakten på sprängmedel.

Terrordådet planerades av al-Aqsamartyrernas brigad och al-Qassambrigaderna i samarbete. Det sades i ett telefonsamtal till nyhetsbyrån AFP.

Attacken ska ha utförts av en man från Tulkarm på Västbanken, som hämnd för att en al-Aqsamedlem nyligen dödades i Nablus av israelerna, hette det vidare i uttalandet.

Vid attentatet dödades gärningsmannen tillsammans med tre andra personer.

Abbas lovade lag och ordning

FN:s generalsekreterare Kofi Annan fördömde terrordådet i Tel Aviv och manade israeler och palestinier att ändå hålla fast vid fredsprocessen.

- Han riktar kraftiga maningar till israeler och palestinier att inte låta denna moraliskt förkastliga handling göra så att den återupptagna fredsprocessen går överstyr, sade Annans talesman i FN-högkvarteret.

Generalsekreteraren uppmanade alla inblandade att visa största möjliga återhållsamhet och börja följa den så kallade vägkartan till fred i Mellanöstern som USA ska presentera inom kort.

Den nyvalde palestinske premiärministern Mahmud Abbas har vunnit omvärldens gunst genom att förespråka ett slut på den väpnade kampen mot Israel.

Under ett tal på tisdagen lovade han upprätta lag och ordning i de palestinska territorierna - en indirekt varning till militanta grupper.

Hans uppmaning till palestinierna att lämna ifrån sig olagliga vapen mötte ett blankt nej från militanta grupper som Hamas och Islamiska jihad som sade att det vore "självmord" att lämna över sina vapen.

Sent på tisdagskvällen dödades två beväpnade palestinier när de försökte ta sig in i en illegal judisk bosättning nära bosättningen Eilon Moreh utanför Nablus på Västbanken.

En av de två sköts ihjäl av judiska bosättare medan den andre dödades av tillkallade israeliska soldater, enligt israeliska källor.

TT-AFP , aftonbladet.se