Elektriker varslar om strejk i maj

NYHETER

GÖTEBORG

Stinkande sopberg, inställda operationer och risk för att fotbollsmatchen mellan Öster och Elfsborg inte kan spelas som planerat den 18 maj.

Det är några effekter av Kommunals strejk. Den får nu också stöd av Elektrikerförbundet som på onsdagen varslade 5000 av sina medlemmar om strejk från den 13 maj.

Den formella anledningen till strejkvarslet är att man inte kommit fram till någon uppgörelse om arbetsvillkoren med arbetsgivarparten Elektriska Installatörsorganisationen.

Men det ses också som en sympatiåtgärd för de strejkande kommunalarna och varslet riktar sig enbart mot kommunal verksamhet.

Men enligt Elektrikerförbundets ordförande Stig Larsson är varslet ingen sympatiåtgärd:

-Nej, men det är väl en del som kommer att uppfatta det som det, säger han till TT.

Men att det ändå måste ses som ett sympativarsel visas av att Elektrikerförbundet tänker blåsa av strejken om Kommunal når en överenskommelse med Kommun- respektive Landstingsförbundet.

Strejkens effekter

I övrigt fortsatte rapporterna om kommunals strejkeffekter att strömma in.

I Halmstad vill Kommunal förhandla om skadestånd med kommunen efter överträdelser i samband med strejken.

Det handlar bland annat om att politiker städade på Getingeskolan och att en oorganiserad person anlitades för att tvätta på ett ålderdomshem i Oskarström, uppger Sveriges Radio Halland.

I Skövde blev olägenheterna med den veckogamla sophögen på soptippen alltför besvärande på onsdagen. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beordrade borttransport och någon ny sophög får inte byggas upp på området.

-Vi har med jämna mellanrum kontrollerat sophögen och nu har vi bedömt att det börjar lukta för mycket och att det blivit alltför stora olägenheter, säger miljö- och hälsoskyddschef John Engström till TT.

Sophämtningen vid sjukhus, vårdinrättningar, servicehus och äldreboenden ska också återupptas.

Utvidgat varsel

Även i Östersund varslades på onsdagen Kommunals medlemmar som kör sopbilar, sidolastare och frontlastare om strejk.

Den allsvenska fotbollsmatchen mellan Öster och Elfsborg den 18 maj kan inte spelas hemma på Värendsvallen i Växjö om Kommunals strejk utvidgas och håller i sig, rapporterar Sveriges Radio Kalmar.

Vaktmästarna får inte arbeta och då måste förmodligen matchen flyttas till någon annan arena.

I Göteborg riskerar föräldrar som tvingats vara hemma med sina barn att få vänta på ekonomisk kompensation i flera månader, uppger Sveriges Radio Göteborg.

Göteborgs stad har utlovat återbetalning av en del av barnomsorgsavgiften för de dagar barnen inte har kunnat vara på dagis under strejken.

Inställda operationer

- Patienter som stått på väntelista för operation har fått återbud, men vi utför akuta operationer och operationer som av medicinska skäl är högt prioriterade eftersom det kan vara farligt att vänta, säger divisionschef Margit Håkansson på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Dessutom medför strejken på länsförrådet att det är problem med att få fram materiel.

-Vi får använda vår fantasi och låna av varandra, säger Håkansson.

På den geriatriska enheten på Sahlgrenska universitetssjukhuset är två avdelningar stängda, en på grund av strejken och en annan på grund av magsjuka.

-Men vi har bara enstaka överbeläggningar på övriga avdelningar och verksamheten flyter, säger tillförordnade verksamhetschefen Bertil Wärne.

10 nya sjukhus dras in i strejken

Benny Öinert/TT Olle Lindström/TT