30 sekunder om...

Superhjältar på bio

NYHETER

”X-Men 2” har gått upp på biograferna. Jippi?

Recensionerna har varit ljumma, vilket inte kan ha förvånat någon nämnvärt. Seriehjältarna må ha sina fans, men – vilket folk tydligen vägrar inse – när rättvisans väktare adapteras till vita duken tappar de sin charm. Killar i trikåer i all ära, men de har sällan något intressant att säga.

”Daredevil” sög och ”Batman”-filmerna har knappast sällat sig till filmklassikerna. ”Superman” minns man mest för att Christopher Reeves sedermera blev förlamad. Lara Croft – som visserligen är en tv-spelsbaserad figur – blev med Angelina Jolies hjälp en obegripligt fånig historia på bio.

Faktum är: superhjältar funkar inte på film. Förra sommarens ”Spiderman” är undantaget som bekräftar regeln. Ändå ploppar seriefigursrullarna upp som gratistidningar i en storstad.

Den enda filmen i genren som faktiskt kan vara bra är kommande ”Hulken”. Men så är den killen inte heller någon hjälte direkt. Han är bara stark och lite efterbliven. Och det är roligare med ett korkat grönt monster än en självgod präktnisse i avslöjande brallor. Det fattar ju vem som helst.

Prat i kvadrat

Grejer det snackas om på stan.