Den skrattande polisen

1 av 2
KUL PÅ JOBBET Carin Götblad är ny länspolismästare i Stockholm. I måndags fick hon en förfrågan från justitieminister Thomas Bodström - en timme senare var det klart.
NYHETER

Hon vill sänka rösträttsåldern till 16 år och firar jul tillsammans med poeten Kristina Lugn.

En gång fick hon en cykeltjuv dömd till två veckors fängelse och hon låter hellre en kulturskatt brinna ner än riskerar brandmännens liv.

Aftonbladet har träffat Stockholms nya länspolismästare Carin Götblad.

1 När fick du erbjudandet om att bli länspolismästare?

- Justitieminister Thomas Bodström ringde i måndags. Jag fick en timme på mig att fundera eftersom det tydligen var ganska bråttom.

2 Gunno Gunnmo fick gå på grund av lönefrågan. Tycker du att poliser i Stockholm ska ha högre lön än sina kollegor ute i landet?

- Alla poliser ska ha en bra lön. Men eftersom det är dyrare att bo i Stockholm tycker jag att det är rimligt att poliserna här har något högre lön. Så är det i alla andra yrkeskategorier.

3 Vilka brott har du själv begått?

- Inga. Jag fick en betalningsanmärkning för 25 år sedan när jag slarvat med att gå ur en bokklubb.

4 Hur ser du på Gunno Gunnmos avgång?

- Jag tycker att det är tråkigt att Gunno avgått. Vi har arbetat nära varandra en lång tid och jag har lärt mig mycket av honom. Men jag är inte del av konflikten och vill därför inte kommentera den. Med två mycket starka personer kan det ibland skära sig så att situationen blir omöjlig.

5 Varför kommer du att ha lättare för samarbete med rikspolischefen?

- Det återstår att se. Jag tror att han betraktar mig som duglig men kanske lite uppkäftig.

6 Är det svårt att vara kvinnlig chef för en mansdominerad organisation?

- Nej, jag är så uppdragsorienterad att jag ibland glömmer bort vad jag har för kön (skratt). Generellt brukar jag försöka organisera jobbet så att nya ögon ser på gamla strukturer. Därför tror jag att det behövs fler kvinnor i operativ tjänst. På samma sätt behöver vi fler män som sysslar med mjuka frågor som etik och jämställdhet.

7 Du är känd för att ha reformerat varenda arbetsplats du varit på och sedan försvunnit?

- (Skratt) Jag gör inte längre om alla organisationer jag arbetar med. Jag tror att jag blivit mer tålmodig och låter förändringar ta den tid de behöver. Jag har inga stora planer för Stockholmspolisen som jag kan berätta om i dag.

8 Vilka vardagsbrott kommer polisen att prioritera? Till exempel är uppklarandeprocenten av cykelstöld en procent.

- Som tillförordnad åklagare lyckades jag faktiskt få en cykeltjuv dömd till 14 dagars fängelse. Men den stora satsningen i Stockholm är mot narkotikamissbruk. Det sker i samarbete med stans alla stadsdelsnämnder.

9 Som polischef i Dalarna hindrade du brandkåren från att släcka en brand i ett kulturhistoriskt mycket värdefullt hus?

- Ja. Det var nyrenoverat för en halv miljon kronor. Men vi visste att det fanns bankrånare beväpnade med automatvapen i området och mot den typen av hot har brandmän inget försvar. Om jag måste välja mellan människoliv och ett hus låter jag gärna huset brinna ner.

10 Du har sagt att åldersgränsen för att rösta i allmänna val borde sänkas till 16 år?

- Det tycker jag fortfarande. Vi borde lyssna mycket mer på vad barn och ungdomar tycker om samhällsutvecklingen.

11 Du och poeten Kristina Lugn brukar svara på lägenhetsannonser på julafton?

- Va, har Kristina sagt det? (Skratt). Vi brukar fira jul ihop och hon svarar alltid på lägenhetsannonser. "Jag är jätteintresserad men ska resa bort och måste tyvärr komma och titta på lägenheten i dag", brukade hon säga vilket också var sant. Men jag har slutat följa med eftersom min sambo inte tycker att det är kul. Kristina är arg på mig för att jag inte vill följa med längre, men hon flyttar så ofta att jag har tröttnat på att vara smakråd.

12 Vill du bli rikspolischef?

- Ja. Men jag har inte fått frågan.Jag fick en betalnings-anmärkning för 25 år

sedan när jag slarvat med att gå ur en bokklubb.

Snabbfakta/Carin Götblad

Olle Castelius