"De planerade nya attacker"

Toppman i al-Qaida gripen - med vapen och sprängämnen

NYHETER

NEW YORK

En topprankad al-Qaida-medlem greps i går kväll i Pakistan.

Tawfiq Attash påstås vara hjärnan bakom bombningen av fartyget USS Cole och hade en ledande roll i 11 septemberattackerna

- En mördare, säger George W Bush.

Foto: AP
17 DÖDA USS Cole bombades i Jemen den 12 oktober 2000.

Waleed bin Attash, också känd som Tawfiq Attash Khallad, är tillsammans med Khalid Shaikh Muhammed den högst rankade al-Qaida-medlemmen som hittills gripits.

USA:s president George Bush säger att Attash är "en i toppen", rankad strax under Shaikh Muhammed som var nummer tre i Usama bin Ladins terrornätverk.

Gripandet föregicks av att tre pakistanska män i en pickup-truck, lastad med sprängmedel i potatissäckar, stoppades i Karachi i måndags av pakistansk polis.

Sex män fasttagna

De tre männen ledde polisen till en fjärde man som i sin tur visade vägen till Attash. Sammanlagt är sex personer gripna som alla tros tillhöra al-Qaida.

Vid gripandena hittades också 150 kilo sprängämnen och vapen.

- De planerade nya stora attacker, säger Pakistans inrikesminister Faisal Saelh Hayat.

Attash är ursprungligen från Jemen och har också saudiarabiskt pass. Han brukar kallas enbent men saknar endast höger fot.

Attash misstänks för att tillsammans med tidigare gripne Abd al-Rahim al-Nashiri ha planerat sprängningen av det amerikanska krigsfartyget USS Cole, då 17 sjömän dödades i Jemen den 12 oktober 2000.

Länk till kaparna

Han anklagas också för att ha varit förbindelselänk mellan Khalid Shaikh Muhammed och kaparna Khalid al-Mihdhar och Nawaf al-Hazmi, två av de 17 kapare som dog i självmordsattackerna den 11 september 2001 .

I januari 2000 träffade Attash de två männen i Kuala Lumpur, Malaysia, enligt CIA som kände till mötet i förväg och bad malaysiska myndigheter att övervaka det.

"Han är en mördare"

Vad som sades vet man inte, men trots de två männens koppling till Attash förekom ingen fortsatt spaning mot de två. Delar av den amerikanska kongressen har hävdat att det var ett grovt misstag av CIA.

Attash bodde i Afghanistan under planläggandet av 11 september-attackerna. Där greps han i går utan USA:s inblandning, och George W Bush är nöjd.

- Han är en mördare, sa Bush i natt. Han är en ytterligare en person som folk som älskar frihet inte behöver oroa sig för längre.

Fredrik Virtanen